Срещата е в рамките на Образователната програма, която съдът реализира 

„Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на  трудовите права“. На тази тема беше поредната среща между ученици от средно училище „Тодор Кирков“  и съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Темата представляваше интерес за учениците, защото някои от тях вече са полагали труд срещу заплащане, други възнамеряват да направят това през лятната ваканция. Магистратът разясни на 16-годишните младежи какво предвижда Кодексът на труда при наемането на непълнолетни на трудов договор.

Стана ясно, че работното време за тях не може да е повече от 35 часа в седмицата, 7 часа на ден, макар че, както споделиха самите ученици, по-скоро  е практика непълнолетни да работят по 8 и дори повече часа на ден. Това обаче е нарушение на закона, посочи съдия Пенов и добави, че за подобни нарушения следи Инспекцията по труда.

Той обясни защо е важно при полагане на труд да бъде сключен трудов договор, който задължително трябва да е писмен, и посъветва младежите да четат внимателно върху какви документи се подписват, особено когато става дума за трудово възнаграждение.