autist109151Ловешките поетеси Галина Петрова и Екатерина Пенчева участват със свои творби в сборника „Приятел на аутист“ на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“. Авторките са се включили в конкурса на фондацията „Различното продължение”. Той е провокиран от творбата „Кучешки живот в два свята“ на 14-годишния Давид Мавродиев, който е ангажиран с темата за децата аутисти и как те се приемат от обществото.

Галина Петрова, която е автор на няколко книги поезия и проза, участва с есето си „Среща“, а Екатерина Пенчева, автор на девет стихосбирки, участва с есеистичния разказ „Закъде пътуваш“.

Авторите, които са включени в сборника „Приятел на аутист“ имат и свои видеопрезентации във фейсбук страницата на Движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“. Те са в подкрепа на информационно-комуникационната кампания “Да си различен е привилегия голяма!”.

Издаването на сборника е с цел да се активизира интереса на българското общество в полза на нагласи за толерантност и сътрудничество към хората с проблеми в развитието.