Ловешкият театър замисля поредица инициативи за предстоящия творчески сезон. Това стана ясно във вторник, когато новият директор Биляна Петрова бе представена на медиите от кмета на Ловеч Корнелия Маринова на редовния брифинг с културните институции в града- Същевременно стана ясно, Биляна Петрова заварва институцията в много лошо финансово състояние, като има на минус над 300 000 лева преходен остатък.
Биляна Петрова е начело на театъра от началото на август след конкурс. Досега е била заместник-директор на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен.
Основната цел на новия директор е да привлече ловешката публика в театралния салон. Новото, което въвежда, е да има спектакли в петък вечер, както и детски представления от 18.00 часа, досега те се играеха преди обед. „Свидетел съм, че това работи. Надявам се да привлечем в по-късните часове семейството, т.е. възрастен с дете“, заяви директорът.
Под наслова „Да заведем баба и дядо на театър“ пенсионерите ще могат да заведат внучетата си на детско представление срещу билет от 1 лев, за децата е безплатно. Срещу тази символична сума ще могат да гледат и спектаклите за възрастни на трупата, които вече са играни на ловешката сцена. Това ще стане в седмицата от 10 до 14 септември. По този начин и самата Биляна Петрова като директор ще се запознае с наличната продукция на трупата.
През следващия месец са поканени и две гостуващи представления на плевенския театър. На 17 септември ще бъде представена постановката „Ловецът на приказки“, чийто режисьор е Биляна Петрова. На 28 септември ще гостува спектакълът „Боинг боинг“, с режисьор Васил Василев.
Под ръководството на новия директор на театъра в Ловеч вече са започнали и ремонтни дейности. „Искаме във връзка с празника на 6-ти септември да почистим сцената, да я направим по-приветлива и уютна“, каза Петрова. Тя добави, че й предстои среща с министъра на културата, тъй като преди зимния период е необходимо да се ремонтира и покрива.