Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на Д.П.М (бивш председател на ТЕЛК – Ловеч), обвиняема за взимане на подкуп (престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК). В момента тя е под „домашен арест“, но заради заболяване поиска по-лека мярка, за да може да се лекува. На заседание на 4 юли 2019 година съдът постанови да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението на обвиняемата може да се извършва в домашни условия.

От представената днес експертиза стана ясно, че Д.П.М е с две заболявания, които изискват двигателен режим с активна физическа дейност и терапия. Физическите упражнения биха могли да се правят в дома й, но за изследванията и физиотерапевтичните процедури е необходимо обвиняемата да излиза от дома си, посочи назначеното от съда вещо лице.

Въз основа на тези заключения, както и на извода, че към настоящия момент не е налице опасност Д.П.М. да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът промени мярката за неотклонение на обвиняемата от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.

Мярката може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.