Мими Дочева

Общинският духов оркестър и младежката формация към него, заедно с мажоретния състав на Ловеч с художествен ръководител и диригент Тотко Рогашки, взривиха публиката на 22-рото издание на Международния фестивал на духови оркестри в Синдос, Гърция.
Събитието се състоя на 28, 29, 30 и 31 август.
Участие взеха и състави от няколко гръцки града, както от Италия и Полша.

В програмата за грандиозното откриване на фестивала участваха и няколко наши музиканти. Ловешките представители дефилираха и изнесоха концерти в градовете Синдос и Солун. Те поднесоха незабравимо преживявания, както на публиката, така и на самите себе си.

По време на самостоятелния си концерт със своя богат и разнообразен репертоар, както и с магията на танците на мажоретките, българите единствени успяха да вдигнат многобройната публика на крака, която до края на програмата остана в еуфория.

Още по-голяма бе изненадата, когато Тотко Рогашки връчи диригентската си палка на домакина на фестивала и диригент на оркестъра на Синдос, а именно Милтос Полихронидис. Така той зае мястото му, докато самият Тотко Рогашки хвана българския трибагреник и заедно две мажоретки представиха атрактивен танц със знамена.

Ловешките представители закриха концерта си с право българско хоро, на което абсолютно всички се хванаха, а след това развълнуваната публика няколкократно извика музикантите и мажоретките на бис.
В последната вечер от приказния фестивал се състоя заключителен концерт, изнесен от международния оркестър, в който участие взеха и седем музиканти от ловешкия бенд.

Признанията, поздравленията и неспирните аплодисменти получиха от всички участници във фестивала бяха емоционално преживяване за ловешките участници. А също така и множеството запознанства и приятелства.

Мотото на този фестивал беше „Музиката ни обединява”. Нека благодарим на нашите ловешки музиканти и танцьори, че и този път представиха града достойно. Нека винаги да бъдат сплотени от чистата и красива магия на музиката и танца.