tinkovi2303151Ловешките майстори на занаятите Стефка и Станимир Тинкови ще демонстрират своите умения в дните 28 и 29 март в АИР „Боженци“ в рамките на Европейските дни на художествените занаяти, които ще се проведат там. Те ще се представят в изложбената зала на Старото школо и ще помогнат на всички желаещи да изработят собствени уникални изделия. Посетителите ще имат възможност да закупят произведения на традиционни български занаяти и да се запознаят с добри български и европейски практики за насърчаване на занаятите и иновациите.

В дните на инициативата за първи път след повече от 20 години ще отвори врати и ковашката работилница в с. Боженци. Тя е открита за посещения като музеен обект през 1971 г. и представлява възстановка на работилницата на Нено Топала – последния майстор-ковач в Боженци, който умира през 1914 г. В началото на 90-те години на 20-и век е реституирана и затворена. На 28 и 29 март работилницата ще може да бъде разгледана благодарение на любезното съдействие на нейните собственици.

Европейските дни на художествените занаяти се реализират за първи път в България от Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“, председател на управителния съвет на което е кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

Събитието включва демонстрации и изнесени ателиета по грънчарство, шарене (писане) на великденски яйца, гравиране върху дърво и дърворезба.

Наскоро по покана на сдружението към инициативата се присъедини и АЕК „Етър“, който ще се включи с изнесено обучение по гайтанджийство – традиционен занаят, създал славата на Габрово като „Българският Манчестър“.

Европейските дни на художествените занаяти се провеждат в рамките на три дни – 27, 28 и 29 март 2015 г. Стартът им ще бъде даден на 27 март от майсторите от АЕК „Етър” Събина Хунева и Милка Кръстева.

Европейски дни на художествените занаяти е инициатива, стартирала във Франция преди повече от 10 години. От няколко години такива дни се провеждат едновременно и в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург. Всички събития през 2015 г. са обединени от темата „Иновационни пространства”.

11 коментара

  1. Поздравления! Много, много се радвам за вас! Приемете най-искрените ми пожелания за крепко здраве и заслужени успехи!

  2. Uspeh 🙂 Jenata mi beshe u4itelka edno vreme 🙂

Comments are closed.