Ловешка колекция с творби на  Димитър Казаков – Нерон ще гостува на художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен от четвъртък, 10 септември 2020 г. Това съобщи днес директорът на ХГ „Теофан Сокеров“ в Ловеч Валентин Узунов. Експозицията включва 30 рисунки и акварелни творби от най-ранните студентски години на художника до зрелия му период. Тя ще може да бъде разгледана до края на месец септември. Изложбата  е пример за добро партньорство между две културни институции, подчертаха от ловешката изложбена зала.

Досега колекцията е гостувала в Казанлък и Димитровград.

Димитър Казаков (1933 – 1992) е роден в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия. Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г. Следват я и други впечатляващи изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.

Чародеецът Казаков оставя след себе си изпълнени с удивление и смирение картини, покрити с овални форми, прави линии и монохромен колорит. Топла земна гама, която едновременно отразява разораните ниви и очертава синорите по тях в ритъма на домашните черги, водата изливана като злато от чучурите на чешмите, по които се вият като кобилици змии, а девойките са увенчани с птици.