kartapdi2304151Цветан Тодоров, в. “Народен глас”

Ловешката община е снижила прозрачност според проучване, на първите места са Троян и Летница. Промяната е видна от наскоро публикувана карта на прозрачността, направена след поредното проучване на екипа на Програма Достъп до Информация (ПДИ).
Картата сочи как се развива и как реагира властта по отношение на достъпност до информация през 2015 г. Анализът, който обхваща 544 сайта и е своеобразен граждански одит на активната прозрачност. Рейтингът на институциите пък сочи кой къде е в общата картинка.
Как са се развили процесите в нашата област?
Сега Ловешката община заема 150 място сред останалите общини в страната, като има общ рейтинг 43,3 точки (от максимум 75,4 точки). В сравнение с миналата година общината е снижила своята прозрачност, като е отстъпила от предишното престижно19 място. Тенденцията неприятно се сдвоява от паралелно протекли процеси на разделение сред ловешките журналисти, прекратяване на пресконференциите и избирателното отношение към общините.
На първо място в областта е община Троян, която сега в общата класацията е на 23 позиция (58,4 точки), след като по-рано е била на 79 място с 41,7 точки. Това без съмнение се дължи и на отворената политика, която води кметът Донка Михайлова, и която дава резултати.
Второ място е за община Летница (33 позиция с 55,7 точки), която миналата година бе на 29 място, тоест запазва високата си прозрачност.
Следват Угърчин (62 място – 51,3т.), Тетевен (65 място с 51,1 т.) Ябланица (84 място с 49,3 т.), Априлци (153 място – 43,1) и Луковит (228 място с 36 точки).
Областната администрация – Ловеч в общата класация е на 171 място 41,9 точки, като преди е била на 55 място с 44,7 точки.
Съответно другите институции в областта се разполагат така – Регионална здравна инспекция – Ловеч е на 228 място с 38,9 точки (има спад), Областна дирекция „Земеделие” 406 място с 29,7 точки (има спад), Регионална дирекция по горите 472 място с 24,9 т. (има спад), Областна дирекция на МВР 411 място с рейтинг 29 (издигане).
Интересна промяна има след най-непрозрачните институции. След смяната на ръководството в Регионалния инспекторат по образование – Ловеч, институцита от едно от последните места през миналата година (533 място с 8,2 т.) сега е на 425 място с 28,1 точки. Без съмнение това се дължи на промените, които въведе Еленко Начев на новото си работно място.
В национален план класацията се води от община Стражица и (традиционно) от община Добрич с 68 и 67 точки. На самата опашка пък е община Белица (544 място с 10,2 точки).
Изследването е правено в периода 23 февруари – 23 март 2015 г., проверени са 544 сайта на институции на централно, териториално и местно ниво. Специалистите са изпратили запитвания и са прегледали и оценили административни структури на централно и местно ниво. Проследена е реакцията и на публично-правните субекти, задължени от Закона за достъп до информация.
Индикаторите за оценка са няколко вида. Например следи се представена ли е в интернет-страницата нормативната база, която определя с какво се занимава тази институция. По-точно – дали е представена структура на администрацията (органограма), функциите на институцията, услугите, които предоставя институцията? Има ли списък на нормативните актове: правилници, наредби, инструкции, постановления? Има ли списък на индивидуалните актове: заповеди, решения? Има ли списък на решенията на общинския съвет? Има ли информация (списък) за поддържаните от институцията регистри? Има ли качени регистри на страницата, които се поддържат от институцията. Така в класацията участват общо 544 министерства, общини, областни управи, държавни агенции, комисии, изпълнителни агенции и други.
От изследването става ясно още, че в нашата област 85,7 % са отговорили на запитванията, а 14,3% не са. По интернет са отговорили 83,3%, а останалите 16,7% са отговорили на хартиен носител по пощата с писмо. Получена информация по всички въпроси има от 81,8%, а частичен достъп са дали 18,2%.
На електронния адрес на ПДИ (aip-bg.org) може да се види и самата карта на прозрачността, в която цветово са представени различните общини.
Ако сравним данните от предните години, виждаме, че областта има устойчиво ниво и капацитет за прозрачност. Въпреки това стават различни размествания в класацията, които по-скоро се дължат на субективни причини, а не на обща тенденция.