Ловешката колекция с творби на Димитър Казаков- Нерон от днес гостува в художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград. Изложбата стартира от 17.30 ч. и е част от програмата за 72-годишнината на Димитровград и празника на града – 2 септември.

В Зала № 2 на галерията ще бъде открита експозицията „Рисунки, графики и технологични експерименти“, която е част от колекцията на Художествена галерия–Ловеч. Тя включва 32 творби на Нерон и може да бъде разгледана до края на месец септември. За откриването в Димитровград ще присъства директорът на ХГ – Ловеч Валентин Узунов.

Изложбата е пример за добро партньорство между две културни институции, подчертаха от ловешката изложбена зала.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия.Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г. Следват я и други впечатляващи изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена , Токио и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.

Казаков оставя след себе си изпълнени с удивление и смирение картини, покрити с овални форми, прави линии и монохромен колорит. Топла земна гама, която едновременно отразява разораните ниви и очертава синорите по тях в ритъма на домашните черги, водата изливана като злато от чучурите на чешмите, по които се вият като кобилици змии, а девойките са увенчани с птици.