На 17.07.2021 г. в Ловешката езикова гимназия ученици и учители се събраха за да поздравят по случай 90 годишния му юбилей обичаният и уважаван Любен Петракиев.

В двора на училището, в класна стая на открито, пред черната дъска, директорът би училищния звънец и започна час по математика.  На учителската маса – линия и пергел, а учениците, прилежно седнали на чиновете, с почит и благодарност приветстваха любимия учител.

„Добре сте ми дошли в часа по математика“ – поздрави учителят Петракиев. Езиковци, завинаги свързани, пръснати навсякъде по света, в днешния ден отново бяха едно семейство.

Г-н Петракиев изказа своята благодарност към хората, организирали това тържество и с присъщата си скромност подчерта заслугите на стотиците други, оставили след себе си значима следа.

„Ние имахме на разположение голяма група от хора, които са на еднакво ниво в интелектуално отношение и желаещи да учат. Имаме професори, академици. Възхитен съм от онези ученици, които завършиха и се върнаха тук и изкараха 35-36 години като учители. Заслуги имат още десетки, стотици хора – учители и обслужващ персонал и  бих бил несправедлив да не кажа техните имена.“

Поздравителни адреси по случай празника изпратиха инж. Светослав Славчев –  Областен управител на област Ловеч, г-жа Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч.  Г-н Еленко Начев – началник РУО – Ловеч поздрави юбиляря и пожела още много години здраве и удовлетворение. Г-н Милко Недялков, зам. областен управител на област Ловеч и ученик на учителя Петракиев изказа своята благодарност и засвидетелства почит и уважение. Поднесоха се и приветсвия от възпитаници.

„Отново да се съберем на следващия юбилей“ – това пожелаха присъстващите на другаря Петракиев!

Кристал с герба на Община Ловеч беше връчен на математика Любен Петракиев по повод неговия 90-годишен юбилей и заслугите му към образованието. Кристалът и поздравленията от името на кмета бяха връчени от заместник-кмета на Община Ловеч Даниел Колев.

Легендарният учител от Езиковата гимназия в Ловеч Любен Петракиев бе удостоен със знака на областния управител. Отличието му бе дадено за принос в обществения живот на Ловеч, за дългогодишната му педагогическа дейност и по случай неговата 90-годишнина. „Знам, че сред Вашите хиляди ученици в 34-годишната Ви преподавателска практика в Езиковата гимназия са хора с изключителни научни постижения, професори и министри. И те, и обществеността в Ловеч Ви помнят като един от най-авторитетните и уважавани учители, като опората на педагогическия състав и като колосален математик. Не случайно и имате своя прототип в емблематичния филм „Вчера“. Поздравявам Ви, че бяхте и останахте легенда на Езиковата и Ловеч“ – се казва в поздравителния адрес на инж. Светослав Славчев.

Отличието връчи на Петракиев неговият някогашен ученик Милко Недялков, зам.-областен управител. „Личността на Любен Петракиев е свързана най-вече с две неща – коментира Недялков – той успяваше да създава от учениците колектив, колектив, в който се запазваха индивидуалностите на всеки.“ Недялков пожела на учителя си, както той е приучил много хора да обичат математиката и да я използват в живота, така и този живот да му се отблагодари с дълголетие.

Любен Петракиев е роден на 10 юли 1931 г. Учител по математика в немската гимназия в Ловеч от 1957 г. до 1991 г. Той е сред най-авторитетните и уважавани преподаватели в училището. Оттам признават, че е писал отлични и слаби оценки на много от популярните впоследствие фигури от обществено-политическия живот. В известния филм „Вчера“ по сценарий на бившия му ученик Владо Даверов са използвани истински случки от живота на Петракиев.