Днес, в един от най-атрактивните ритуали на ловешката Цветница, 18-годишната Надежда Стефанова стана Кумичка на най-пъстрият, хубав и обичан празник в града на люляците. Хубавото време и днес събра огромно множество хора, които видяха ритуала „По вода“.

В него младите момичета хвърлят венчета от пролетни цветя във водите на река Осъм и което изплува първо от другата страна на моста, неговата стопанка става Кумичка. Веднага след това, Надежда поведе празничното хоро и пожела на всички здраве. Тя посочи, че за нея Цветница е най-хубавият празник в Ловеч.

Надежда е ученичка в 12. клас на Езиковата гимназия. Играе народни танци от 4-годишна, десет години вече е част от фолклорния танцов ансамбъл “Магия”. Възнамерява да следва хореография. Тя получи наградата си – косичник, цветя и ръчно изработени бижута, от кмета Страцимир Петков.

Хиляди ловчалии и гости се стекоха в Ловеч за Цветница още вчера. Празник, честван само тук с особена тържественост като уважение към традициите и родното нематериално културно наследство. На днешния Лазаровден в сърцето на кв. „Вароша“ бе открит националният събор на народното творчество „Цветница“ 2024. На сцената на площад „Тодор Кирков“ изпълнения представят фолклорни състави от читалища от общината и гости, като началото даде народната певица Надя Казакова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Събора беше открит вчера от кмета Страцимир Петков, който пожела на гостите на празника много усмивки и добро настроение. Той благодари на участниците в богатата празнична програма, на майсторите занаятчии и на всички, включили се в това уникално събитие.

Концертната програма на фолклорни формации включваше концерт на Берковската духова музика на сцената на площад „Екзарх Йосиф I“, както и изпълнения на множество фолклорни състави от ловешко и страната.

Днес, навръх Цветница, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ беше отслужена златоустова света литургия, а веднага след това, тръгна празнично шествие до транспортния мост, където се проведе ритуалът „По вода“ (традиционният обичай „Кумичене“).

Тази година пролетният празник Цветница в Ловеч се провежда на три площада. На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии демонстрират изработка на изделия на място. В централната градска част – от хотел „Ловеч“ до хотел „Президиум“, са разположени шатри на занаятчии, за търговия с цветя, захарни изделия и детски играчки и за консумация. На гаровия площад са позиционирани атракциони за най-малките.

За жителите на отдалечените квартали Община Ловеч осигури допълнителен транспорт и за двата празнични дни.