Даниела Балабанова, БТА

Ловеч се промени положително и това се вижда с просто око, заяви в интервю за БТА кметът на общината Корнелия Маринова. „Променена напълно е централната градска част, градината, фонтаните, осветлението, има нова скейт площадка и детски площадки и др. Квартал „Дикисана“ е напълно асфалтиран. Изградихме социални жилища, реновирахме седем училищни двора, три детски градини, една детска ясла, санирани са 29 жилищни сгради, разкрити са пет нови социални услуги и една е надградена. В момента работим в кв. „Младост“ и Младежкия дом, както и подменяме уличното осветление в целия град и в с. Дойренци“, посочи още кметът.

По думите ѝ през програмния период 2014-2020 г. към момента с финансиране по различните оперативни програми Общината е реализирала 20 проекта с включени 43 обекта. Те са на обща стойност близо 16,5 милиона лева, които са договорирани средства съгласно сключени административни договори за безвъзмездна финансова помощ. В процес на изпълнение са още 10 за 18 обекта, на стойност над 15 милиона лева.

По Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са санирани 12 сгради с включени 788 жилищни и четири стопански обекта. В процес на изпълнение са още три сгради. До момента разплатените средства по договори с изпълнители за 15-те сгради са около 12,5 милиона лева.

Проекти в реализация

Според Маринова сред важните проекти, които са в процес на реализация, е преустройството на сградата на Младежкия дом за младежки и музейни дейности по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., на стойност над 5,7 милиона лева. Друг проект е свързан с енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на Ловеч и село Дойренци, който се осъществява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., на стойност близо 1,2 милиона лева.

С още близо 1,5 милиона лева по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се осигурява подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.

С още над 300 хиляди лева по същата програма Общината осигурява нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания. Целта е да се създаде възможност за независим и достоен живот на лица с психични разстройства чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на хората.

Друг проект е свързан с частично преустройство и пристрояване на съществуваща сграда в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч. Ремонтните дейности, на стойност над 1,4 милиона лева, са финансирани по програма на Министерството на образованието и науката.

Приоритети

Част от приоритетните проекти на Община Ловеч, включени в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) 2021-2027, са преустройството на бившата казарма в градски парк; благоустрояване на ж.к. „Младост“ – ВиК и асфалтиране; поетапна рехабилитация на зоопарка; прилагане на мерки за енергийна ефективност на обекти от административната, здравната и образователната инфраструктура и на многофамилни жилищни сгради; извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора. Предвиждат се мерки за чистотата на атмосферния въздух; за зелена градска среда и премахване на т.нар. „кални петна“; реновиране на спортната зала; мерки, насочени към регионалното депо за отпадъци и изграждане на втора клетка в него, обясни още Корнелия Маринова.

Какво предстои

„Въпреки голямото закъснение за обявяването на процедурите и програмите от програмен период 2021-2027, Община Ловеч планира да подаде проектни предложения по вече отворените процедури по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и по програми, финансирани от Европейските фондове при споделено управление. В момента са в процес на обсъждане и възможностите за кандидатстване на Община Ловеч в рамките на Приоритет 5 „Въздух“, процедура „За по-чист въздух!“ по Програма „Околна среда“ 2021-2027 (ПОС) относно инвестиции в мерки за подобряване на качеството на въздуха. В момента се генерира изходна информация, свързана с нагласите на населението от община Ловеч и готовността за подмяна на горивните инсталации и преминаване към алтернативните на твърдо гориво форми за отопление, чрез социологическо проучване“, каза още кметът.

По думите ѝ ПВУ предоставя и друга предстояща възможност по Компонент 8 „Транспортна свързаност“ – екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност. В тази връзка са работни срещи с Община Троян за възможностите за съвместното ни кандидатстване по процедурата.

Гражданите и ЕС

По думите на Маринова да се чувства един човек европеец зависи от много неща. „Първо, държавата трябва да отговоря на тези изисквания, след това общината, семейството, в края на краищата зависи и от самия човек – от неговото възпитание, интереси, гражданска активност. Няма никакви обективни пречки да се чувстващ европеец – ако имаш добра работа, ако имаш възможност да пътуваш у нас и в чужбина. От друга страна, ако си безотговорен човек, който нощем чупи пейки и кошчета за боклук, няма как да се чувстваш европеец“, добави кметът.

Според нея „европеец“ е състояние на духа.  Да си горд с историята на своя народ, който исторически принадлежи към семейството на европейските държави. Да си част от европейската ценностна система.

„Ловеч не отстъпва на всеки европейски град – има красива природа, паметниците на културата, музейните експозиции, художествените галерии. Тук е началото на Втората българска държава. Народът ни е създал една великолепна и самобитна култура. Цялото това разнообразие, съхранило и до днес историята, културата и традициите на българския народ, подхранва нашето самочувствие на европеец. Необходимо е да сме единни в желанието си да преодолеем различията с по-развитите държави, да сме обединени като нация“, посочи още кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.