Иво Райнов

Попитайте хората кой е най-големият проблем на Ловеч. Девет от десет души ще ви кажат едно и също. Работата. Всеки ден хората пътуват я към Троян, я към Севлиево. Вълнува ги само хляба. В същото време в една паралелна реалност политически хитреци преразпределят ресурси.

Ежедневно някой пълни резервоара и поства снимка на цените в Габрово, Севлиево, Плевен, Троян. Хората питат защо на двадесет-тридесет километра горивата са с други цени. А в паралелния свят някакви матросовци трескаво се мятат в защита на интересите на един лично удобен бизнесмен.

Всеки ден градът изпраща безвъзвратно някое пораснало дете, все по-често и неговите родители. Хората искат друг живот поне за децата си. Докато в паралелния свят някой загазил до шия в гнус крадец урежда чадърите, които да го спасят от възмездието.

Всеки ден някой страда останал без лекарска помощ заради съсипаната болница. Хората недоверчиво търсят лечение другаде. Същевременно в паралелния свят старателно прикриват следите, които водят до тези, които осмукаха болницата.

Все някой се осмелява да напише или каже неудобна истина за ловешката действителност. Има хора, които не издържат в лъжи и лицемерие. В паралелния свят ги обявяват за предатели и им назначават наказания.

Не всички мечтаят за паралелния свят, където послушните получават награди, виновните политическа закрила, лъжливите статут на приятели. Повечето хора са обикновени. Живеят за хляба, броят си стотинките, губят децата си, страхуват се за здравето, обичат истината. Двата свята сякаш обитават паралелни измерения. Обикновените хора нямат въображение за да си представят алчността и политическата булимия в паралелната реалност. Паралелните люде са толкова високо, че не им достига зрение за да се развълнуват от тегобите на обикновените. И макар двата свята да обитават паралелни реалности са взаимно зависими. Защото обикновените страдат по сценарий писан от паралелните, а паралелните злосторстват заради примирението на обикновените.

Да, Ловеч живее по глупав сценарий, писан от хора с паралелна съвест, паралелни банкови сметки и паралелна представа за действителността. Където най-големият проблем е работата, и хляба, и….

33 коментара

  1. Neznaq kak rasajdavate I kakvo kimentirate no istinata e ce rabota dobre platena I da rabotqt profesionalno ima za vraskarite edno momice pise rabotela na dve mesta ednoto yrojai az znam tam kak se plasta I kak se raboti no za obiknoveniq covek rabota nqma edno momce se podigravase 20 leva na den za miqcka na cinii tezi mladi hora neznaqt kakvo e yvajenie kam tryda I horata prinydiha horata da bqgat za ediniq hlqb

  2. И аз съм на мнение, че има работа, особено за нискоквалифициран труд . Трудно се намира за образованите, интелигентни и амбициозни хора. Винаги съм казвала, че когато претенциите са повече от това което можеш да дадеш, нормално е нещата да не се получават. Първо човек трябва да докаже какво може и после да изисква. Лошото е, че просто остроумничим и нищо не се променя. Можем поне да бъдем по-добри един към друг, а не да изливаме омраза и ненавист, особено към хора, които не познаваме.

  3. Венци,в началото на поста пишеш следното:”Работа има,пари няма”в края на поста ,същите ги мързяло да работят в Ловеч.Еееее логика в изказа ти не намирам.Съвет:Ти,който си много работе за без пари може да работиш на всички места в Ловеч без конкуренция!Много ясно,че хората ще работят за пари,които са отработили.

    1. Теди,виждам от коментарите ти, че си умно момиче,.Ти за ирония не си ли чувала? Чети по-внимателни между редовете. Разбира се ,че се работи за пари,не за дупе. Като по-млад и това правех. :).Извинявай ако не си ме разбрала,но сме от един отбор.

  4. Оправете си малко снимките и позорния сайт, тъпа, социалистическа, изостанала, НО партийна онлайн-медия!

    1. Медията е демократична ха ха ха.Главн е Павлинчо Иванов,лижегъзеца на настоящата кметица и псевдо мениджър н”Еко”.P.S.Няма по-голям некадърник от този!

  5. Политически отговорните хора в града да дадат някакъв смислен отговор на поставените проблеми.

  6. И аз съм на мнение,че работа има. На хората не им се работи :). Предпочитат само да се оплакват 🙂

    1. Точно това правя прибрах се в Ловеч преди повече от година и съм много доволна,ако повече млади хора направят същото нещата ще се променят.

  7. Хубави думи, но казани от човек който е част от цялата сбъркана общинарска история. От човек който само пише статии а не действа в правилната посока. Нали и от вас зависи г-н Райнов? Или и вие лично и като група се продадохте на КМЕТИЦАТА?

    1. Осигуровки ще има ли и на каква ставка? Значи 6-часов работен ден. Почивки? Работи се 5 дена и 2 се почива? Това са 21-22 работни дни в месеца, по 20 лв. …. Минималната работна заплата. Или ще се работи в сивия сектор – без почивен ден и осигуровки по 20 лв. на ръка. Излиза по 600 – 620 на месец?

    2. Еее ето,че пак удряме на камък……не че хората са мързеливи,но винаги нещо не ги устройва,нещо куца.И аз пътувам от 5 км до града,а последния е в 18ч.,А след това ??? Да си търся квартира ли.

    3. Алтозар,желая среща за предложението от теб.Искам социални осигуровки за пълните часове работа,почивен ден,полагаемата се платена отпуска,зачитане на болнични при нужда,за допълнително оставане след раб.време съответното заплащане.Ако се налага да се прибирам в късно-ранните часове на следващата сутрин искам подсигурен и заплатен за твоя сметка транспорт.Това са ми изискванията!Според мен напълно законови.

    4. Ха,20лв.за 6ч. са по 3,33лв.на час. Няма и по 2 евро. Кой в Европа работи на такава ставка?

    5. Алтозар ли си какъв си не те знам но само за чистачи ли има работа и защо обиждаш така хората че са мързеливи? А тези които са учили на по високо ниво какво да правят в Ловеч като нито един завод не работи?

  8. Ай,Дафинка ги е спечелила на камари от двете работи

  9. Може да има мързеливи,но не може да се слагат всички под общ знаменател.Мързеливи и неплащачи навсякъде в България бол,ама в Ловеч не обичат да дават пари.Затова и се празни.

  10. Работа и в Ловеч имате но на повечето неин се работи….аз сам от София съпруга т ми от Ловеч живеехме в София сега живях и в Ловеч аз работех на две места бензиностанция и в магазина Урожай съпруга ми в транспорта а вие пишете няма работа не има много мързеливи хора там

  11. Работа има..??? Всеки търси до 30,35 год. другите да мрът ли! Или цял ден на крак,на процент и ако нямаш клиенти…стой за този дето духа Ако си в крайните квартали,как се пътува сутрин за първа смяна…А вечер,как се прибира,..с такси и чудната заплата свършва.Вярвайте приятели,работа има,парите добри!!!

  12. То работа има ,ами пари няма. Работа за без пари колкото щеш. По няколко автобуса сутрин тръгват от Ловеч с работници,към Троян,към Севлиево,към Плевен. Пътуват по 40 килиметра,щото ги мързи да работят в Ловеч,Altozare? 🙂

    1. Да,така е,света се промени,няма как без образование или каквато и да било квалификация да се работи за “пари” Способноста на човек да се адаптира към променящата се среда е тази която може да му помогне,не става цял живот шапка на тояга и след това ‘Ма то що така стана…

    2. А за” неплащането” в Ловеч си има причина,и хората които са средно запоснати я знаят много добре…Тя си има име,или всъщност няколко имена

    3. Всеки човек,с какъвто и да е образователен ценз,има право на достойно заплащане,а не на изнудване от алчни работодатели. Altozar,оправи си профила,че няма как да си бил в гимназия през 2015г.и да следваш право в ЮЗУ през 2014г. Иначе добре се изразяваш.

    1. Думата за проверка е “връзвам”Който може, се сеща за какво говоря.Няма как с две грешки в една дума да станат нещата…

  13. Ловеч….Най мързеливия град!!! Работа има,но и мързеливци много има, и то сголеми претенции…

Comments are closed.