Среща дискусия на тема „Повишаване на финансовата автономност на българските общини“ откри в петък в Ловеч кметът Страцимир Петков. Участват представители на граждански организации и местни власти.

„Общините очакват тази независимост, защото когато ресурсът е у тях, а не зависи толкова от държавата, посоката, в която ще вървят, ще се определя от работата и капацитета им“, коментира кметът. Той пожела успех на форума и изтъкна, че всяка такава среща е от изключително значение. „Повече мнения раждат по-добри решения“, каза и Георги Петров, директор на Форум Гражданско участие, организатор на проявата. Той посочи, че целта на срещата е да бъде изяснено как да се придвижат процесите на децентрализация, какви да са конкретните стъпки, които да се предприемат, както и как общините да си партнират в осъществяването на различни дейности.

На форума ще бъде представен “Документ с политически съвети”, изготвен от експертите на Центъра за експертиза за доброто управление на Съвета на Европа и имащ за цел да подпомогне повишаването на финансовата автономност на българските общини в съответствие с добрите европейски практики и стандарти, като съдейства на българските власти за подобряване на правната, финансовата и стратегическата рамка за фискална децентрализация и повишаване на равнището на собствените приходи на общините.

След това ще бъде проведено обсъждане как да се осигури систематичен и организиран подход за осъществяване на ефективно изпълнение и постигане на успешни резултати от инициативите за децентрализация. Препоръките на участниците ще бъдат взети предвид при изготвянето на кратка и последователна пътна карта. Тя ще послужи като основа за насочване и подпомагане на процеса на реформи на всички нива на управление.

На участниците ще бъдат представени и резултатите от изследването Индекс на гражданското участие 2023 г., осъществено от Форум Гражданско Участие.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Съвета на Европа в рамките на проект “Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на местното финансово управление в България”.