Фактите, които кмета Маринова премълчава: Глоби за 497 616,53 лв. са наложени само по един проект на Община Ловеч!

Павлин Иванов

Помните, че преди няколко дни, на 3 юни 2020 г. 20 съветника от всякакви цветове ни задължиха да плащаме нов заем в размер на до 1 милион и 200 хиляди лева. Заемът беше поискан от кмета Маринова. Както вече писах, без информация, без обосновка, без план за погасяване, без да се знае какво ще се плаща и защо, 20 съветника гласуваха отново „на сляпо“ и подкрепиха искането на кмета. (повече ТУК)

Всеки един от тези 20 човека, избрани да ни представляват е можел да се запознае с всички наложени финансови корекции по европроекти на Община Ловеч. Информацията е публично достъпна. Кметът се е надявал, че никой съветник няма да си направи труда да търси и да открие информацията, която нито Маринова, нито специалистът по далекосъобщения и зам. кмет Цветан Георгиев по финанси премълчаха за да мине искането на заема.

Истината е в документите. И тя никак не е приятна по две причини:

  1. Всички ние ще плащаме заради нечия некадърност
  2. Премълчаването, затаяването на истината, не е сред най-допустимите според закона неща

Процедурата е BG16RFOP001-1.020 Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Ловеч, а проекта „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад “Тодор Кирков” кв. “Вароша”, гр. Ловеч“.

Този проект причини много неприятности на огромна част от бизнеса намиращ се на терена на ремонта и го доведе до фалит или временно затваряне. Оказва се обаче, че този проект е причинил и сериозни санкции, които ще бъдат платени от нищо неподозиращите граждани на Ловеч.

Проектът стартира на 21.11.2016 и по един или друг начин, според справките, е завършил на 20.12.2019. Общата стойност на проекта е 5 664 239.95 лв., над 5 и половина милиона лева! Собственото финансиране е 60 444.87 лв, реално изплатените средства са 5 221 694.23 лв.

Освен фанфарите и успехите, шумно тръбени от кмет и заместници, има една премълчавана част – сакциите. В таблицата може да видите колко и за какво са наложени:

497 616,53 лв. е общата сума на глобата от управляващия орган. Причините за това ги виждате:

  • Нарушения в документацията за обществени поръчки
  • Липса на добро финансово управление

 

Изникват въпроси, нали?

Очаквайте следващите факти за “липса на добро финансово управление” и системните “нарушения в документацията за обществени поръчки”.

Дотогава, още веднъж списъка на мъжете и жените, които градът е избрал да защитават интересите му, но те не го направиха: