Павлин Иванов

Тази вечер се проведе извънредното заседание на Общински съвет Ловеч по искане на кмета Корнелия Маринова. То имаше само една точка – искане на одобрение от Съвета, Община Ловеч да изтегли още един заем до 1 200 000 лв.. Резултатът от заседанието е ново задължение за данъкоплатците в размер до 1 милион и 200 хиляди лева.

Съветниците не поставиха въпроси като:

  1. Колко пари има в касата на Община Ловеч в момента
  2. Колко се очаква да постъпят в Общината по месеци
  3. Колко са разходите месец по месец
  4. Колко средства не стигат
  5. За какво не стигат
  6. Важно ли е това, за което не стигат

От ГЕРБ нито един съветник не защити искането на заема, нито се изказа по темата. Просто съветниците на управляваща партия, заедно с колегите си от всички цветове и форми, въпреки нулевата информация за нуждата от средства и също нулевата информация за какво точно ще се харчат парите от заема, гласуваха обединено и подкрепиха Маринова и нейния заместник Цветан Георгиев. 20 гласа „ЗА“ задлъжняването.

В Общински съвет Ловеч не беше налична опозиция, камо ли смислена такава. Единици съветници, опитаха да отстояват обществения интерес. Видимо, много неуспешно.

Въпреки това, бяха поставени много конкретни въпроси от Виктор Стойчев и Валя Янкова. Зам. кмета по финансите не даде нито един конкретен отговор на уточняващите фактите въпроси на съветниците. Кметът Маринова също не се престраши да бъде конкретна и с общи послания за необходимостта от средства, без особени усилия и никакви аргументи, явно успя да убеди мнозинството, че трябва да се тегли кредит, който ще бъде връщан от жителите на община Ловеч.

На заседанието не беше представен анализ за причините за желанието на Маринова за нов заем. Не стана ясно, въпреки повдигнатите въпроси за реформи и преструктурирането на разходите, какво ще се случва. Дори и без икономически анализ, без никакви конкретни данни, без яснота за цели и политики, 20 съветника от всякакви партии гласуваха „ЗА“ новото задължение.

Зам. кмета по финанси Цветан Георгиев отново от трибуната на Общински съвет намекна за повишаване на данъците. Отново без да има яснота защо.

Фактът е прост. Докато има такава приятелски настроена опозиция от БСП, ВМРО, СДС, ДСБ, ДПС и мълчаливи съветници на ГЕРБ натискащи правилните бутончета, кмета Маринова и нейния „експертен“ екип ще водят Ловеч и жителите му към „просперитет“!