teteven1504144Заради липса на стандарт за финансиране и клинична пътека за долекуване 13 отделения в страната стоят затворени. Сред тях е и новоизграденото отделение в МБАЛ „Д-р Ангел Пешев” в Тетевен. Това стана ясно на среща на 14 април в лечебното заведение между народните представители Лиляна Павлова и Николай Нанков и директора д-р Невелина Ганева, на която присъства и д-р Мадлена Бояджиева, председател на местния общински съвет, общински ръководител на ГЕРБ в града.

Павлова бе в планинския град по покана на колегата си Нанков, който е и областен ръководител на ГЕРБ в Ловеч. Двамата бяха добър екип като министър и зам.-министър в правителството на Борисов. Днес те пожелаха да видят на място как е реализиран проектът на общината, спечелен по времето на ГЕРБ по ОП „Регионално развитие” за преустройство и оборудване на лечебното заведение в града, финансиран от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата инвестиция е в размер на 4 203 009 лв.

teteven1504142По думите на д-р Ганева строително-ремонтните дейности са приключили в края на миналата година. Междувременно е закупена болнична апаратура за 1,8 млн. лв и са извършени строително-монтажни дейности за 1,5 милиона лева. Изградено е и отделение за долекуване, но в момента то стои затворено и не може да бъде въведено в
експлоатация.

„За съжаление Министерството на здравеопазването не е изготвило все още, макар, че трябваше това да стане през 2013 г., стандарта за финансиране и клинична пътека за долекуване, за да може тези отделения да започнат да функционират и да бъдат в полза на пациентите”, обясни Лиляна Павлова.

„Това е пълен абсурд. МЗ беше длъжно да изготви регламентите. Не стига, че се замрази реформата, но и да имаш изградени вече отделения и те да не работят заради безхаберието на министерството, е скандално. Пациентите имат огромна нужда от долекуване и да стои отделението неизползвано е недопустимо”, коментира тя.

teteven1504143Павлова поясни, че финансирането в сектор „Здравеопазване” по програмата за регионално развитие до момента, в който е била тя министър, е била около 300 млн. лв., като по 150 млн. лв са били разпределени между държавните и общинските болници. За болниците в малките населени места като Тетевен сумата е била 47 млн. лв, а изискването е било да се обособят отделения за долекуване и да се достави високо технологично оборудване, каквото вече е налично и в тази болница с цел ранна диагностика е предотвратяване на тежките състояния на пациентите.

„Това, което не е постигнато и ние ще зададем с колегата Нанков този въпрос, е защо след като министерството е длъжно да осигури устойчивост на проекта, не е осигурило стандарти за тези отделения и те да бъдат не само въведени в експлоатация, но и реално да започнат да се ползват от пациентите”, ангажираха се двамата народни представители и акцентираха, че сега на практика има вложени европейски пари, а заради безхаберието на здравното министерство отделенията, изградени с тях, стоят заключени, а нуждаещите се от рехабилитация и грижи болни не могат да се възползват от тях.

teteven1504141„Добре поне, че вече наличната нова апаратура работи и се ползва от жителите на града и общината, които имат нужда от нея. А тя никак не е малко – тук за първи път вече има мамографска система, закупен е още компютърен томограф, стационарен рентгенов апарат, система за дигитализиране, мултифункционлен ултразвуков апарат 4D с пълен комплект трансдюсери, автоматичен хематологичен анализатор, биохимичен анализатор, мобилен рентгенов апарат и още много друга високо технологична апаратура, която вече се използва от пациентите, при това изследванията се заплащат от здравна каса, поясни Нанков.