Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

В началото на юли, 2022 ТД”Стратеш”, Ловеч проведе юбилейния си – десети пореден, летен, ученически лагер на х. Дерменка в национален парк Централен Балкан. Участие в него взеха 47 деца на възраст от 7 до 15 години. Ръководител бе председателят на Дружеството и на Планинския спасителен отряд в Ловеч – Светослав Генков, отлично подготвен, възрожденски отдаден с любов и грижа към малките туристи. За пета поредна година неотлъчно с децата работиха младите, но опитни и обучени в съвременен подход към лагерниците Детелина Цветанова, добър познавач на нашите планини и Петя Николова, инспектор пожарна безопасност и защита на населението в Ловеч, член на ловешкия отряд на ПСС. В първият си поход младите туристи преодоляха разстоянието от Беклемето през заслон “Орлово гнездо” до х. Дерменка за 3 часа и половина в чудесно време с прекрасни панорамни гледки към Северна и Южна България.
Дните на лагера бяха запълнени с богата програма от теоретични занятия и практически умения за планинари – беседи свързани с историята и природните забележителности на родния край, запознаване с видовете защитени територии, паркове и резерватите на Централен Балкан, и правилата за поведение в тях. Преподаваха се подходящи за възрастта знания и практически умения по ориентиране в планината, изграждане на бивак, разпъване на палатки и нощувка в тях, работа с карта, компас, значението на планинарската екипировка, връзване на алпийски възли, въжен тролей, посочваха се опасностите в планината и начините да ги избегнем и окажем първа помощ.
Ежедневно се провеждаха походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе, 1713 м.н.в. – Огледния връх, резерват Стенето, връх Дерменкая. Водачът Светослав Генков запознаваше младите туристи с обектите във възхитителните панорами от билото на Балкана на юг към Средна гора и Родопите над тях, на запад чак до Витоша, Подбалканските полета и броеницата селищата в тях, посочваше върховете от главното било на Стара планина – Вежен, Юмрука, Ботев, Купена, Амбарица. За втори път се проведе атрактивен нощен поход с челници в околностите на х. Дерменка до прекрасно погледно място. Наградата беше вълшебна гледка към Подбалканските полета със светещите като бисерни огърлици в тях селища, а над източната част на Средна гора се виждаха светлините на Пловдив.
Лагерниците бяха разделени на случаен принцип в отбори и ежедневно участваха в организирани от Детелина и Петя атрактивни, състезателни игри на открито, които носеха точки за крайното класиране. Имаше състезателни игри с въжета, топка, катерене по въже и въжена стълба, игра на асоциации, игри за строене на кули от подръчни материали и много други. Времето бе свежо, планински променливо, често с мистично стелещи се мъгли. силен вятър и кратки превалявания, но благодарение на доброто познаване на планината от ръководния екип и малки размествания пълната програма на лагера с дейности на открито бе изпълнена без да ни намокри дъжд.

В свободното си време децата играеха навън, а вечер – на настолни игри. Имаше и дискотека с професионален ди-джей – Пламен, татко на едно от децата, който на доброволен принцип създаде тази прекрасна вечер. Празнува се рожден ден с голяма торта, приготвена в кухнята на хижата и декорирана от Мая, майка на един от лагерниците. Мобилните устройства бяха забравени и се носеха единствено на походите, по време на които по високите части влизахме в покритие и децата се обаждаха на близките си. На хижата имаше безжичен интернет, но поляната с игрите бе предпочитана.

Всички лагерници получиха юбилейни тениски с емблемата на ТД”Стратеш” – Ловеч, което тази година отбелязва 120 години от основаването си. Носеха ги с желание и самочувствие по време на походите.
Децата укрепиха своето здраве. В специална беседа и по време на походите запознавах децата с растителното богатство на планината – лечебните растения, правилното им събиране и приложение в бита и медицината. В специално практическо занятие набрахме билки за хижата, а много занесоха високопланински билки за чай и у дома. Проблемът за боклука и замърсяването в глобален мащаб също бе на дневен ред, обсъждахме методи за ограничаване на еднократно използваните пластмаси и събирането им за рециклиране. За първа година не се наложи провеждане на уборка в района на х. Дерменка, природата бе чиста.

Лагерниците събраха дърва за лагерния огън и под вещото ръководство на Светослав Генков ги подредиха и изградиха пирамидата на лагерния огън, умение, което ежегодно се преподава.

Лагерът приключи с викторина и награди. Връчиха се грамоти и оригинални медали, ръчно изработени от Детелина и Петя, за членовете на първите три отбора. Имаше грамоти – сертификати за всички участници.

Дългоочакваният, голям лагерен огън бе запален – едно древно, култово изживяване. Край него имаше песни и деликатеси на жар. Пекоха се картофи, филии хляб и наденички, единодушно признати за по-вкусни от маршмелоу. Специално за Огъня, в последната вечер, на хижата дойдоха бивши лагерници, вече големи, и приятели туристи от ТД”Стратеш” – Ловеч.

В последния ден бе заключителният поход: от х.Дерменка през заслон “Орлово гнездо” до планинския курорт Беклемето в сложно време с гъста мъгла, бурен вятър по откритите билни части, но закалените и обучени млади планинари се справиха с чест.

Планината обогати душата на всеки, създаде нови приятелства и умения, събуди любов към красивата ни природа и желание да се срещаме отново по високите върхове и пътеки.