Общо за двата проекта, санкциите към момента са: 531 470 лв.!

Павлин Иванов

Продължаваме с поредицата за ръководените и изпълнявани от Община Ловеч проекти, финансирани със средства на европейски данъкоплатци, каквито всъщност сме и ние. По-конкретно, продължавам да насочвам вниманието и мислите ви към наложените санкции за повтарящи се, системни нарушения, които служители на Община Ловеч са допускали под вещото ръководство на финансиста зам. кмет Цветан Георгиев и кмета Маринова, а жителите на града ще плащат за това чрез по-високи данъци и великодушно одобрявани от Общински съвет заеми.

На фона на глобата от 497 616,53 лв. за нарушенията по проекта за ремонт на Централна градска част и площад „Тодор Кирков“ във Вароша, санкциите по проекта, които ще ви представя са жълти стотинки. Но потенциалът за огромни глоби, заради неадекватните решения и лошо управление, е силно вероятен и затова съм длъжен да споделя фактите.

Днес ще ви представя проект „Реконструкция, обновяване и оборудване на сгради и рехабилитация на дворни пространства на целодневни детски градини и ясли в гр. Ловеч, изграждане на училищна спортна зала и рехабилитация на дворни пространства в общински училища в гр.Ловеч“.

Накратко трябва да припомня, че след като прекалено дълго време на строителната площадка в училище „Димитър Димов“ (част от проекта), под погледите на хората в най-многолюдния квартал в Ловеч, не се случваше буквално нищо, вече има нова обществена поръчка, с която Община Ловеч търси нов изпълнител на обекта Спортна зала. Този път е за „довършване“ на съоръжението.

Очакванията за благополучното завършване на този проект не са особено големи. С оглед изтеклият срок за приключване на т. нар. изграждане на Спортна зала в училище „Димитър Димов“, което към момента е на ниво .. нищо, вероятността жителите на Ловеч да бъдат глобени изключително „солено“ е огромна.

За това спортно съоръжение е писано неведнъж. Въпреки укриването на информация от страна на кмета Маринова и невъзможността медиите и гражданите да получат актуална и достоверна (вярна, съответстваща на фактите) информация за това какво се случва с парите на данъкоплатците, очевидно може да се задоволим единствено с публичната информация. А тя не е ясно към кой точно момент е актуална. И все пак! Към момента знаем следното:

Номерът на проекта е BG16RFOP001-1.020-0002-C03, бенефициент е Община Ловеч.

Проектът на Община Ловеч стартира на 23.11.2016 г. и приключва 27.12.2019 г.

Общата стойност на проекта  е 5 342 731.02 лв., като безвъзмездното финансиране е 85 % или 5 342 731.02 лв. Към отчетеният момент са изплатени реално 4 405 491.28 лв. Остава управляващият орган да разреши изплащането на останалите 937 240  лв.

Този път финансовата корекция (глоба за нарушения), към момента, е само 33 854.40 лв.

Тя е единствено заради „Нарушения в документацията за обществени поръчки“. Точно тези нарушения, установени от управляващия орган са 17 на брой, като в 5 от тях, към момента е посочена стойност на финансовата корекция – 0.00 лв.

 

Кратко описание на проекта

Проектното предложение предвижда реконструкция, обновяване и оборудване на сградите и рехабилитация на дворните пространства на 3 целодневни детски градини и една детска ясла; изграждане на спортна зала в едно училищe и рехабилитация на дворните пространства на 4 общински училища, както следва:

  1. Реконструкция, обновяване и оборудване на сградата и рехабилитация на дворното пространство на ЦДГ „Люляче“, кв.“Гозница“, гр.Ловеч (20 % функционални връзки)
  2. Реконструкция, обновяване и оборудване на сградите и рехабилитация на дворните пространства на ЦДГ „Зора“ и ДЯ „Шарено петле“, гр. Ловеч (20 % функционални връзки)
  3. Изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ „Проф.Димитър Димов“, гр. Ловеч (зона с преобладаващи социални функции)
  4. Рехабилитация на дворното пространство на Природо-математическа гимназия, гр.Ловеч (зона с преобладаващи социални функции)
  5. Рехабилитация на дворното пространство на СОУ „Климент Охридски“, гр.Ловеч (зона с публични функции с висока обществена значимост)
  6. Рехабилитация на дворното пространство на ОУ „Васил Левски“, гр.Ловеч (зона с публични функции с висока обществена значимост)
  7. Рехабилитация на дворното пространство на ЦДГ „Радост“, гр.Ловеч (зона с преобладаващи социални функции)

За сградите на ЦДГ „Люляче“, „Зора“ и ДЯ „Шарено петле“ са предвидени СМР за: реконструкция на покрив, хидроизолация и покриване с керемиди, изграждане на отводнителни системи на покрива и терасите, изграждане на тротоарен пръстен около сградите, облицована с камък подпорна стена на терасите на първи етаж (ЦДГ „Зора“), подмяна на ВиК системите и ел.системи, привеждане на сградите в съответствие със ЗЕЕ и изпълнение на предписаните мерки за енергийна ефективност, изграждане на пожароизвестителни инсталации и  достъп до сградите за лица с физически затруднения.

За дворните пространства на всички обекти е предвидено изграждане на спортни площадки, а за ОУ „Проф.Д.Димов“ и изграждане на нова спортна зала.

В очакване на следващите факти за санкциите, наложени на Община Ловеч, може да си припомните:

Липса на добро финансово управление и нарушения в документацията за обществени поръчки струват на всички ловчалии, само по един проект, половин милион лева!