Вчера в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Ловеч Валентина Недялкова и Областният управител инж. Светослав Славчев дадоха съвместна пресконференция за готовността за предстоящите на 2 април парламентарни избори.

По предварителните избирателни списъци гласоподавателите в областта са 116 149, като на предходните избори те са били 116 775 (намаление с 626 човека). Мандатите в 11 МИР Ловеч след последното преброяване вече са намалени с един и остават четири. За тях се борят 120 кандидати за народни представители – 87 мъже и 33 жени. В РИК са регистрирани 22 кандидатски листи – 14 партии, 7 коалиции и един инициативен комитет. Най-младият кандидат е на 22 години, а най-възрастният – на 74. Пълна листа с 8 кандидати са регистрирали седем партии и коалиции, само една партия участва в изборите с един кандидат.

Към момента в 11 МИР Ловеч са сформирани 262 секционни избирателни комисии (СИК). Този брой може да се промени, тъй като срокът за подаване на заявления от избиратели с трайни увреждания за гласуване с подвижна избирателна кутия е 18 март, каза Недялкова.

Към момента са образувани три подвижни СИК – в Ловеч, Луковит и Троян. В лечебните заявления в областта са седем СИК – по две в Ловеч, Троян и Луковит и една в Тетевен. Секции има и в затвора, както и в домовете в с. Сливек и Върбовка. В 176 от секциите ще се гласува и машинно, а само с хартиени бюлетини в 86. Най-голямата избирателна секция е в село Кирчево, две са най-малките – в селата Славщица и Изворче. За членовете на секционните избирателни комисии на 20 март започва обучение.

Областният управител инж. Светослав Славчев посочи, че организационно-техническата работа по обезпечаване на изборния процес от страна на областната администрация върви по график и в срок. Обезпечена е работата на Районната избирателна комисия (РИК), като се осъществява всекидневна подкрепа, утвърден е съставът на техническия екип към областната администрация с плана му за действие, определени са служителите, които отговарят за получаване на централизирано осигуряваните книжа и материали, упълномощени са служителите за получаване на изборните книжа. Досега са пристигнали удостоверенията за гласуване на друго място, предадени са на общините. Предстои изготвяне на план за действие от страна на областната администрация за деня на вота с определяне на дежурни служители и техните задължения.