На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на българския бит и фолклор от цялата страна. Това се случи по време на 10-то издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия“, което се проведе в историческата местност „Костина“ – лобното място на големия български революционер Георги Бенковски. Събитието уважиха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, а сред почетните гости бе и бившият кмет на Рибарица – Стефка Димитрова, която е основател на празника.

„Всички вие – пазители на българщината и на българския фолк и традиции, отново сте тук на нашия празник, за да ни покажете пъстри роби, кръшни хора, различни обичаи и онова, което вашият край е съхранил“, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.

„Вече 10 години „Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събира на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни съкровище, така както са го правили нашите прадеди, за да оцелее до днес, защото в него бие сърцето на народа“, допълни още г-жа Ганева.

Кметът на Тетевен подчерта, че не бива да забравяме българските обреди и ритуали, а празнични събития като днешното спомагат именно за това – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на следващите поколения.

„Днес и утре, Рибарица ще се превърне в сцена на един огромен истински празник на българското и българския дух“, отбеляза в своето слово председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.

В 10-то издание на фестивала взеха участие около 100 колектива от цялата страна,  а през двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. В съботната вечер за доброто настроение се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха невероятен концерт. В него се включиха ентусиасти от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хоро. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които истински се забавляваха и дейно участваха в народните ни танци.

В края на неделния ден дойде време журито да каже тежката си дума и да определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване. Председателят на журито – Христо Димитров /ръководител на ансамбъл „Българе“/ връчи грамоти и медали на най-добрите колективи и индивидуално представили се. Бяха раздадени и няколко специални награди – ръчно изработени статуетки във формата на пъстърва /символът на Рибарица/. Ето и някои от тях: Голямата награда за населено место – „Най-голям пазител на българския фолклор” се присъди на: Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“ – Село Тръстеник /община Иваново/; Специалната награда на Община Тетевен, която връчи зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, получи: НЧ „Мисъл-1931“ – Село Овчи кладенец /община Тунджа/; Специалната награда на Кметство Рибарица отиде при: НЧ „Христо Смирненски-1925“ – Село Черни Вит /община Тетевен/, а своята специална награда журито отреди на: Фолклорен състав „Северняче“ – град Лом.

В категорията „Автентична носия“ златният медал бе присъден на НЧ „Виделина-1897“, село Деков /община Белене/, а в категорията „Обичаи“ първото място спечели НЧ „Развитие – 1904“, град Търговище.