Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връща решението на Общински съвет, с което беше съставена временна комисия, която да провери документите по неясно защо заплатени над 700 000 лв. за незавършената Спортна зала в училище “Димитър Димов”. Това става ясно от внесените предложения за разглеждане от постоянните комисии.

Ето и пълният текст:

ОТНОСНО: Връщане за ново обсъждане на Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦОЛОВ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

На 12-тото заседание на Общински съвет – Ловеч е взето Решение № 168/30.07.2020 г., с което Общинският съвет:

  1. Приема за сведение информацията. (писмо с изх. № Р-ОС-165-1/08.07.2020 г. на Кмета на Община Ловеч (вх. № ОС-276/2/08.07.2020 г. в ОбС – Ловеч, предоставено по повод питане с вх. № ОС-276/17.06.2020 г. в ОбС-Ловеч).
  2. На основание чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА, чл. 49, ал. 1 и чл. 62, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация за мандат 2019-2023 година, избира временна комисия от четирима членове за проверка документацията по избора на изпълнител, договорните отношения и изпълнението по договор „За строителство и ремонт на ОУ „Проф. Димитър Димов“, в състав:

2.1. Минчо Казанджиев;

2.2. Иван Николов;

2.3. Младен Близнаков;

2.4. Иваничка Каменова.

  1. Комисията да изготви доклад и го представи на Общински съвет – Ловеч, в срок до 01.09.2020 година.

 

Считам, че Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч е незаконосъобразно поради липса на компетентност и противоречие с материалноправни разпоредби и на основание чл. 45, ал. 5, ал. 6 и ал. 7 ЗМСМА, чл. 126 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация за мандат 2019-2023 година, връщам същото за ново обсъждане от Общински съвет – Ловеч.

 

Мотиви за връщането:

Правното основание, което органът е посочил за издаването на Решение № 168/30.07.2020 г. е чл. 21, ал.1, т. 1 ЗМСМА, съгласно, който Общинският съвет (ОС) създава постоянни и временни комисии и избира техните членове. Създадената  временна комисия е с разписани функции и правомощия, които са прерогатив на Сметна палата и органите на Агенцията за държавна финансова инспекция по силата на чл. 238, ал. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), в който като специален закон спрямо ЗМСМА не са предвидени правомощия на комисиите на общинския съвет. Съгласно чл. 238 и следв. от ЗОП, последващият външен контрол по изпълнение на този закон (ЗОП), включително контролът по изпълнение на договорите за обществени поръчки и на рамковите споразумения, се осъществява от Сметната палата и от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция, като в този, специален спрямо ЗМСМА, материален закон не са разписани каквито и да е контролни и други функции на комисиите (временни или постоянни) на Общинския съвет.

Предвид факта, че обществената поръчка е финансирана със средства от Европейските структурни инвестиционни фондове (ЕСИФ), то съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ), органи за управление и контрол на средствата от ЕСИФ са управляващите органи, сертифициращите органи и одитните органи. Т.е, и в този специален спрямо ЗМСМА закон не са разписани каквито и да е контролни и други функции на комисиите (временни или постоянни) на Общинския съвет.

Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч не кореспондира и с разпоредбите на Закона за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС), който урежда същността, принципите и обхвата на вътрешния одит в организациите от публичния сектор, статута и функциите на структурите и лицата, които го осъществяват. Вътрешният одит се осъществява чрез изпълнение на конкретни одитни ангажименти за даване на увереност или консултиране. Одитният ангажимент за даване на увереност се изразява в предоставяне на обективна оценка на доказателствата от вътрешния одитор (а не от общински съветници) с цел да се предостави независимо мнение или извод относно процес, система или друг обект на одита.

С оглед гореизложеното, извън материалната компетентност на общинския съветник, респективно група от такива, стои проверката на документацията по избор на изпълнител, както и договорните отношения и изпълнението по договора за строителство и ремонт на ОУ „Проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч.

Извършване на проверка на документацията по избор на изпълнител, както и договорните отношения и изпълнението по договора за строителство и ремонт на ОУ „Проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч от посочената в решението временна комисия на Общински съвет излиза извън предела на функциите, разписани на тези помощни по своя характер структури на колективния орган на местното самоуправление.

Създадената С Решение № 168/30.07.2020 г. временна комисия на Общински съвет – Ловеч не е създадена за да изпълнява задачите, които са предвидени в чл. 49 ал. 1 ЗМСМА, като на нея са й определени функции извън изрично предвидените в чл. 50 ЗМСМА, тоест приетото Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч се явява в противоречие с така разписаните текстове от материалния закон (ЗОП, ЗУСЕСИФ и ЗМСМА) и следва да бъде отменено.

Временните комисии на общинския съвет не са административни органи, овластени с властнически правомощия, нито са органи, имащи контролни и каквито и да е други правомощия, както спрямо дейността на други административни органи на местното самоуправление, така и спрямо физически и юридически лица. Така и Решение от 31.03.2010 г. на Административен съд – Монтана по к. а. н. д. № 650/2009 г. по описа на съда.

 

Действително, съгласно чл. 21, ал.1, т. 23 ЗМСМА, Общинският съвет (ОС) решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи. Но нормата на чл. 21, ал.1, т. 23 ЗМСМА не може да служи за обличане в правна форма на всяко решение на ОС. Прилагането на същата винаги следва да бъде субсидиарно, доколокото не е налице друга изрична нормативна уредба досежно обществените отношения, по които се произнася органа в своето решение. Такава именно нарочна нормативна уредба по отношение на диспозитива на Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч, е налична, а именно: ЗОП, ЗУСЕСИФ, ЗВОПС.

Решението е незаконосъобразно, поради липса на компетентност и противоречие с материалноправни разпоредби, тъй като визираният в него контрол е в правомощията на други органи, изричнно, упоменати по-горе. Компетентността на органа представлява кръга от въпроси, в чиято сфера той едновременно е овластен и задължен да решава. Общинският съвет не е орган с неограничена материална компетентност. Правомощията му са уредени в ЗМСМА, респективно в специални нормативни актове. Именно в последните не са предвидени функции и правомощия на Общинския съвет, респективно на група от общински съветници, както е заложено във върнатото решение.

 

Всичко гореизложено обуславя връщането за ново обсъждане на Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч, поради незаконосъобразност на същото, дължаща се на липса на компетентност и противоречие с материалноправни разпоредби. Поради което, моля на основание чл. 45, ал. 9 ЗМСМА, да постановите Решение, с което да отмените  Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч.

На основание чл. 45, ал. 7 ЗМСМА, върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила.

 

Приложение:

– препис от върнатия за ново обсъждане акт – Решение № 168/30.07.2020 г. на Общински съвет – Ловеч (съобразно чл. 45, ал. 6 ЗМСМА)

КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА

Кмет на Община Ловеч

Съгласувал:

Даниела Цанова – Секретар на Община Ловеч

Изготвил:

Весела Кръстева – Главен юрисконсулт