marinova202151Националната програма за енергийна ефективност ще осигури нови работни места и по-добро качество на живот в сгради, които бъдат санирани. Ползите от програмата са ясни – намаляване на енергопотреблението на домакинствата, икономия на разходите на домакинствата през зимата, повишаване стойността на имотите. „Но има нещо по-важно – санираните домове ща станат по-топли, по-уютни и красиви, ще бъдат обновени общите части на сградите, а градовете ни ще придобият нов и модерен облик“, подчерта народният представител Корнелия Маринова пред медии днес. „Чуваме небивалици за предстоящото саниране на жилищните сгради, прекалено политизиране и видите ли как ГЕРБ се готви да купува гласове. Това, разбира се, не отговаря на истината. Ние просто изпълняваме предизборните си ангажименти, искаме да помогнем на хората за ниски сметките за електроенергия чрез мерки за енергийна ефективност“, заяви Маринова.

Тя се спря на икономическия ефект от програмата, като акцентира на факта, че с програмата се осигурява повече работа за строителни фирми, проектанти, фирми за технически обследвания и такива за обследване на енергийната ефективност. „Важно е да подчертаем, че благодарение на националната програмата на нашето правителство ще има повече работа, а това означава и повече работни места в производството на дограма, строителни и изолационни материали. Това пък ще доведе до повишаване на икономическата активност“, каза още народният представител.

Маринова обясни кои сгради са допустими за кандидатстване – всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно-повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им с минимум 36 самостоятелни обектa с жилищно предназначение. „Важно е да се знае, че за участие в програмата е необходимо да се учреди и регистрира сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост от собствениците, притежаващи не по-малко от 67% собственост на идеални части от общите части в сградата. Сдруженията се създават по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС – единствено и само за целите на получаване на безвъзмездната финансова помощ по програмата. В случай, че сградата се състои от блок-секции, сдружение може да се създаде отделно за всяка блок-секция. Но всички те подават едно заявление за кандидатстване по програмата за цялата сграда в общината“, подчерта още Корнелия Маринова и допълни, че „сдружение могат да учредят собствениците, притежаващи не по-малко от 67% собственост на идеални части от общите части в сградата, но достъп до жилищата си трябва да осигурят 100% от собствениците, за да се изпълнят необходимите дейности по саниране в нея и ако това условие не е изпълнено, няма да може да се обнови сградата“.

Допустимите дейности по програмата са подмяна на дограмата на общите части и жилищата, топлоизолация, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната им ефективност, реконструкция на вертикална система за отопление в хоризонтална с осигуряване на индивидуално отчитане на разход на топлина за всеки обект при наличие на възможност в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, газифициране на сгради – само когато е налична градска газоразпределителна мрежа в близост до сградата, мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите.

„Програмата предвижда още дейности по конструктивно възстановяване или укрепване, в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията и които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване, както и ремонт на покрив, освежаване на стълбищна клетка след извършените строителни и монтажни работи“, поясни народният представител Антон Долапчиев. По думите му програмата се отнася до всички 265 общини в страната без оглед на това от коя партия е избран кметът или пък какви политически пристрастия имат хората от съответния блок. Подчертаваме това, защото в последните дни атаката срещу програмата е изключителна, чуват се абсурдни обвинения и дари заплахи – като това, че хората ще загубят собствеността си. Разбира се, това не е вярно, заявиха още народните представители.