izdanki907151Павлин Иванов

Колко удобно е да оправдаваме всичко с манталитета си! Доста често влизам в спор с хора, убедени, че в Ловеч и България е така, защото такъв ни бил манталитета.

Ако изходим от речника, манталитет е «Начин на мислене, обусловен от степента на културното развитие на отделния човек.“. Т.е., излиза, че масовото мнение е абсолютно вярно!

Но има поне още една дефиниция: „Съвкупност от начини, по които един индивид или социална група действат, мислят, усещат и възприемат света в зависимост от традициите, културата и социалните структури на дадено общество.“

Тъй като второто определение е по-точно и по-добре описващо що е това манталитет, ще се спра по-подробно на него.

Ще дам един обобщен, много прост и характерен пример за това, как един българин, с подчертано български манталитет се държи коренно различно в две радикално различни среди.

Иван е българин. Джигит. В България кара яко „БМВ“ модел 1995 г.. За Иван не е проблем да си хвърли фаса или пълния пепелник през отворения прозорец на немската машина в движение. Няма драма да спре под знак „Спирането забранено“ или на място за инвалиди. За него просто е нормално вечер в 24.00 часа да поздрави уважаемите съкооператори, а и целия квартал, с последният турбо хит на Джорджано.

Изобщо, Иван е носител на онова, с което оправдаваме всяка простотия в България – манталитет.

Иван прави всичко това, защото просто е възможно! Никой не му търси сметка или ако случайно някой се оплаче от него, органите го предупреждават, евентуално го глобяват с 20 лева и мача приключва .. до следващата вечер.

Да си представим, че Иван отива в Холандия, Германия, Испания, Великобритания, Швейцария, Дания, Норвегия, Белгия или която и да е нормална държава по избор. Със своят си, оня лошия български манталитет. Той си е същият Иван, дълбок фен на Джорджано и на плюенето през прозореца на колата.

В тези държави, Иван няма да види полиция, докато не се наложи, докато няма нарушение. Ако този добър човечец, си изхвърли пепелника през прозореца, карайки по магистралата, на първата отбивка ще бъде спрян и глобен, защото някой го е видял и се е обадил. Ще бъде глобен жестоко при това!

Ако Иван спре под знак „Забранено спирането“, ще се окаже, че веднага наричаните от него пренебрежително „куки“ цъфват и му разгонват фамилията с брутална глоба!

Ако с българският манталитет, заеме място на инвалид пред някой хипермаркет и излезе да си напазарува с бодра крачка и в добро настроение на Бог, първо ще шокира всички „местни“, а след минути ще бъде наказан жестоко!

Ако Иван пусне на макс Булсаткома на канал „Планета“, щото му се е отворила патриотичната душа и цялата тайфа запее мощно „Назад, назад, моме Калино“, до 3-4 минути две патрулки ще са спрели пред входа на блока му и докато усети със замаяната си от патриотизъм и ракия глава ще бъде сериозно вкаран във финансов недоимък. Ако ли не дай Боже се направи на балканец и мъж, ще приспи задължително в някое РПУ.

 

А иначе, и в България и в чужбина, Иван си е Иван. Би трябвало манталитетът му да е еднакъв навсякъде – български. Но колко и да е логична тази теза, Иван знае, че в България каквото и да направи никой не може да му каже копче, а в чужбина, не смее да гъкне, защото животът му ще се стъжни, ако наруши реда и правилата, а той знае добре това!

За това, Иван в България е един, а зад граница друг!

 

„Съвкупност от начини, по които един индивид или социална група действат, мислят, усещат и възприемат света в зависимост от традициите, културата и социалните структури на дадено общество.“

Отговорът е в последните няколко думи – в зависимост от традициите, културата и социалните структури на дадено общество!

И ако в България няма общество и има закони, за които никой не държи на тяхното прилагане и спазване, в нормалните страни, това определено не е така! Обществото там е разбрало много отдавна, че редът е за това, за да се спазва. ОТ ВСИЧКИ! Без изключение!

Така че, уважаеми, „манталитетът“ е много удобно извинение за несанкционирато нарушаване на правилата, но цялата теза за оправдаване на нашето българско дережде с този термин е меко казано, неуместна!

 

Манталитетът може да бъде наложен много бързи и по много прост начин – стриктен контрол и жестоки санкции. Просто е нали? Въпросът е защо не искаме да се случи!

 

6 коментара

  1. Скоро гледах един майтап,бяха облепили цялата кола на подобен нахалник със стикери за инвалиди (вкл.стъклата).Той се вбеси яката.Тази кола заслужава същото,да ги разлепва 2-3часа.

Comments are closed.