ezikova2412131Иво Райнов

Коледна вечер в Езиковата. Една от тези, в които гимназията е по-шумна и празнична. Театралната зала е пълна докрай, а любопитни продължават да прииждат. Верен на навика заставам зад камерата, готов да запечатам поредните мигове, които правят старото училище уникално. Коледен концерт с благотворителна кауза – едно момче в нужда. Гледам в монитора на камерата усмихнатите лица на артистите и си мисля, че когато бях на техните години не познавах Коледа. Още по-малко благотворителността. Мислех си и за клишето, което нарича днешните тинейджъри материални. Сигурен съм, че тези деца обичат подаръци толкова страстно, колкото нас на същата възраст. Но във вечери като тази живеят за другите.

Пред обектива на камерата се въртят изпълнител след изпълнител, игра след игра. Всички се стараят, но най важното всички пеят безкористно с отворени сърца  за чуждата болка.  Когато се прибрах драснах няколко фейсбук думи на организаторите и участниците за да им благодаря. Благотворителността не е новост за Езиковата. Виждал съм я предходни години в плахи инициативи за събиране на дрехи и помощи за детски домове. Виждал съм я в коледните базари на очарователната Елена, момичето, което запали едно ново и  непознато огънezikova2412132че в езиковската душа. Виждал съм и други коледни концерти. Но никога не съм виждал цялата благотворителност събрана в обща кампания, посветена на абсолютно безкористна цел.

Децата бяха всеотдайни в името на късче чуждо щастие. Сътвориха цялата кампания сами. От сценария на концерта до неговата организация, от рекламата на събитието, до неговото озвучаване. Приготвяха сладкиши и закуски, плетоха цветчета и гривни, майсториха звездички и свещници, рисуваха картички, продаваха храна и сувенири в училище и общината. Дори не осъзнават, че сътвориха първата нова традиция в съвременната история на гимназията, поеамайки щафетата от няколко благородни момичета от предходния  випуск. Стискам палци да запалят по-малките, защото всяка традиция иска следовници.

За мен тази коледна кампания върна и друго позабравено чувство. За общност. В базарите и концерта се включиха десетки ученици, в приготвянето на кулинарни вкусотии и сувенири много учители и родители. , Материална помощ оказаха клубовете по рисуване и компютърна реклама. С общите усилия в коледните базари и концерт бяха събрани почти 1000 лева. По-голямата част от тях ще бъдат предоставени на Наколай Божиков от Калофер за да сбъдне мечтата си да бъде мобилен. Кампанията се случи със щедрата помощ на Ротъри клуб и подкрепата на Минчо Казанджиев (приютил в общината един от благотворителните базари).

Все пак главните герои бяха момичетата и момчетата от  ателие „Творческо писане и творческо действие“ и клуб „Нашите традиции и таланти“.  Тези, които пяха, съчиняваха, рисуваха, готвиха, продаваха. И най-вече писаха своите първи редове в летописната книга на училището. Редове за възродени традиции и благородна общност.