kakrinapat2708141Уляна Ушева

Ако се дебнем, ще се хванем – се казваше в един стар виц.

Този път от Къкрина към Севлиево и Габрово (ако дупките и ямите в асфалта са достойни за високото звание ПЪТ!) влиза в списъка на 3165-те общински пътища на България, утвърден от Министерския съвет на 13 април 2007г. Тогава бившите четвъртокласни републикански пътища, които „осигуряват транспортни връзки с местности, курорти, железопътни гари, пристанища, КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ и други обекти от местно значение”, стават ОБЩИНСКИ.

Тогава, наред с другите, и трикилометровата отсечка получава свое име – LOV2073. Тя свързва пътя Ловеч-Севлиево III-401 и главния път на Къкрина III-3013. Първите три букви LOVозначават, че Община-Ловеч отговаря за дейностите по планирането, изграждането, ремонта и поддържането й.

О, спомняте ли си, госпожи и господа общински съветници, Наредбата за управление на общинските пътища, която сте приели на 18.12.2008г.?

„Периодично за състоянието на пътищата се извършва обследване и за отделните участъци се прави категоризация … ” – пише в чл.53 от тази Наредба. Категориите са „лошо, незадоволително, задоволително или добро състояние”. Първите три категории изискват основен ремонт, неотложна нужда или необходимост от ремонтно-възстановителни работи. В коя категория попада LOV2073 не е въпрос с повишена трудност…

Обаче по-труден е другият въпрос: спазени ли са критериите за приоритет (както изисква чл.54 от Наредбата) при избора на пътните участъци, включени в тазгодишната инвестиционна програма? Ето някои от тях: Владиня-Горан, Българене, Чавдарци-Александрово, Баховица, Слатина и разбира се, Малиново. За тях има целева субсидия над 500 х.лв. И още 65 х.лв. специално за мост получава голямата „любов” на ловешка област – LOV2074 (Малиново).

Малко или много – толкова отпуска републиканският бюджет‘2014. Но пък не са отделени нито лев общински средства, нито лев от европрограми!

Та кой е виновен пътят LOV2073 да прилича на лунен пейзаж?

Както се казва: ако се дебнем, ще се хванем…

 

 

3 коментара

  1. Благодаря за линка и инфото, но това се отнася за възложена и изпълнена обществена поръчка от миналата година, в обхвата на която влиза само кръстовището LOV2073-III-401, т.е. едната крайна точка на пътя. Както е видно от картинките към първата дописка, банкети и канавки към този път на практика няма. Иначе – с или без измерване на трафика – с въпросното министерско решение от 2007г. пътят вече е определен: ловешки, общински, категория 2 (което е видно от наименованието LOV2…) Колкото до хипотезата Ви, че някой ще поиска да го “припознае” за свой… съмнявам се, че има физическо или юридическо лице, което ще си сложи такъв таралеж в г….щите:))))

  2. ЗДОИ – искане за информация за извършените мероприятия от сегашния и предишния собственик на пътя за последните 30-40години, измерения поток и натоварването на шосето. Нямат право да не дадат информацията.
    Понеже никой не си е мръднал пръста за отсечката и няма как да докаже ремонтите следват: акт за безстопанственост, обявяване пътя за частен/на сдружение или ГО/. Тук да вметна, че по закона сдружение/обединение/ на граждани може да е и ФБ група от над 6човека /примерно За пътищата и безпътицата в Ловешко с кратко описание/ и общината ще, не ще пак ще плаща за пътя защото иначе нарушава чл.35 от Конституцията на РБ.
    http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_case&case_id=286543 иначе са изчистили банкетите
    Да му се не знае, трябваше да го запиша това право. Поне щях да ги знам вече законите, а не тепърва да ги чета

  3. Я, в Ловеч при управлението на БСП-то изчезват не само жителите на общината, но и общинските пътища. Но се плодят лемурите в администрациите и бездомните кучета.

Comments are closed.