Павлин Иванов

Вторите парламентарни избори за тази година отминаха. Резултатите от гласуването в област Ловеч са обявени и ясни, избирателната активност също.

Нека започнем точно с избирателната активност.

На 4 април гласувалите в област Ловеч бяха 63 581 човека или 53.36 % от имащите право на глас 119 148 човека.

На 11 юли са гласували 46 297 човека или 38.8 % от имащите право на глас 119 108 човека.

Вчера гласувалите са с 17 284 човека по-малко. Намалението спрямо първите избори е с 27 %.

Първата политическа сила в областта и на двата избора е коалиция ГЕРБ-СДС. През април коалицията е получила 21 360 гласа, а вчера 12 907 гласа. Бившите управляващи са загубили 8453 гласа или подкрепата за тях намалява с 40%.

Ако продължим още малко с цифрите, ГЕРБ-СДС представляват през април 18 % от всички имащи право на глас в област Ловеч, докато през юли, представителността е малко под 11 % от общия брой избиратели.

И щом най-голямата политическа сила, според математиката представлява 18 и 11 процента, за каква представителност може да говорим при останалите партии и коалиции?

Важно е да направим уговорката, че на всеки едни избори, един от основните дискусионни проблеми е реалния брой живеещи и имащи право да гласуват хора в областта и градовете и селата. Всички знаем, без обаче да можем да го докажем, че 119 000 имащи право на глас хора в област Ловеч … просто няма. Но колко са тоно, един Господ знае.

През април, втора политическа сила беше „Има такъв народ“. Тогава те спечелиха доверието на 10 226 човека, докато вчера, те покачиха своя резултат, запазиха втората си позиция и получиха 11 943 гласа. Т.е. 1717 гласа повече, като нарастването е с 17 %.

Ако и за тях подходим по отношение на представителността, математиката показва, че на първите избори ИТН са представялвали 8.5 % от всички избиратели в област Ловеч, а на 11 юли – 10 % от хората.

Трета политическа сила в 11 МИР Ловеч и в двата избора беше коалиция „БСП за България“. Преди 3 месеца тя получи 9786 гласа, а вчера 7756 гласа. Нетната загуба на гласоподаватели е 2030 гласа или подкрепата за коалицията е намаляла с близо 26 %.

Спрямо общия борй на имащите право на глас, БСП през април е спечелила доверието на 8.2 % от хората в областта, докато през юли доверие за нея са дали 6.5 % от всички избиратели.

През април ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) получи 2576 гласа и тогава беше шеста политическа сила в 11 МИР Ловеч. Вчера, на 11 юли, ДБ получиха 3422 гласа и с това станаха четвърта политическа сила в региона.

Нарастването при тях е с 846 гласа или с близо 33 %.

Отново, спрямо официалният общ брой избиратели, ДБ през април е представлявала 2% от всички, а на вчерашните избори тя представлява близо 3%.

И последната политическа формация, която ще анализираме е ДПС. През април движението получи 6188 гласа, а на вторите избори вчера – 2638 гласа. На първите избори ДПС беше четвърта политическа сила, а сега вече е пета.

Подкрепата за ДПС е намаляла с 3505 гласа или с 234%! Над два пъти по-нисък резултат за около 3 месеца.

През април движението е представлявало близо 5 % от всички с право на глас, докато през юни, представителността спрямо общи брой избиратели е спаднала до 2.2 %.

Всички онези хора, членуващи в политически партии, имат много, невъзможно много поводи за размисъл. Естествено, ако желаят и имат връзка с действителността. Защото е нелепо да имаш претенции на народен представител, когато имаш символична подкрепа и отказваш да комуникираш както с избирателите си, така и с опонентите си или медиите.

Пределно ясно е и на слепците, че по досегашния начин да се продължи напред е невъзможно. Но също толкова ясно е, че никой не желае да се промени и да търси доверие по нормален, модерен, смислен и диалогичен начин – т.е., ефективен и ефикасен политически процес просто не се предлага от абсолютно никого.

За съжаление!