Кой и защо ,,проспа,, защитеното училище в с. Малиново вече да не е защитено? Министерството на образованието, Община Ловеч, ръководството на ОУ ,,Васил Левски, или всички вкупом.

Ибрахим Абдиев

Законът за предучилищното и училищното образование, член 54 определя като защитени тези училища и детски градини, чието закриване би довело до нарушаване на достъпа до образование. Законът забранява те да бъдат закривани. Също е важно да се знае, че МОН предоставя допълнително финансиране, за да могат защитените училища и детски градини да функционират нормално, да предоставят качествено образование и да подсигурят грижа за всяко дете и ученик – въпреки малкия брой на възпитаниците си. Броят на децата и учениците в тях е малък по обективни причини: защитените образователни институции са в селските райони, много от тях са в планински и полу-планински общини.

Критерии за определяне на защитените училища и детски градини се определят от изпълнителната власт. От години те не са променяни: прилагат се критериите, приети чрез ПМС 121/23.06.2017. За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици от I до VII клас ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близкото друго държавно или общинско училище, в което се осъществява обучение в съответния клас.

Член 54 от ЗПУО изисква списъкът на защитените училища да бъде актуализиран ежегодно до 1 ноември.

Но конкретно за ОУ ,,Васил Левски,, с. Малиново.

Защо училището е зачеркната от  списъка на защитените след като години наред е  отговаряло на критериите на ПМС 121/23.06.2017г. а сега изведнъж спира да отговаря въпреки, че ги покрива изцяло!?  И какво е могло да се направи в случая?

Проектът на Решение на Министерския съвет е бил публикуван на интернет страницата на Министерството на образованието и науката и на Портала за обществени консултации за период от 30 дни, (крайния срок е бил 11 декември 2023 г.) където е трябвало  да се коментира и да се направи мотивирани предложения училището да остане в списъка на защитените училища. На въпросната страница на МОН вече публикувана следната справка.

,,СПРАВКА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПОСТЪПИЛИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ КОНСУЛТАЦИИ НА ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК СЪС ЗАЩИТЕНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЗАЩИТЕНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА,,

От справката става ясно, че в срока предложен от МОН са представени 36 предложения на директори на училища, детски градини и кметове на  съответните общини, като на 32 предложения са приети, 2 предложения не се приемат и 2 предложение са приети само частично.

Казано просто при направено мотивирано становище, възражение и т. н. от съответните органи, училище в с. Малиново щеше да е защитено.

При внимателен прочит на официалните документи се разбира, че училища и детски градини, които са били свалени от списъка на защитените през 2023 г., но при възражения от страна на съответните кметове на общини и директори са в обнародвания списък на – ЗАЩИТЕНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЗАЩИТЕНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА,,

За съжаление така погледнато нито ръководството на община Ловеч, нито ръководството на училището е реагирало адекватно на създалата се ситуация.

Отпадането от списъка на защитените училища има негативен ефект върху бюджета на  училище и това ще доведе до  затрудненото му функциониране а може би и закриване.

Всичко това поставя няколко въпроса, на които някой трябва да се отговори.

Поради каква причина, МОН, премахва ОУ ,,Васил Левски,, с. Малиново от списъка на защитените училища, след като Общински Съвет Ловеч приема със свое решение от 28.06.2023 г. училището да бъде в списъка. Което е и по важно, училището отговаря напълно на изискванията?

   Запознато ли е ръководството на Община Ловеч  и ако е да,  защо се ,,пропуска ,, казуса и защо не се предприема, нищо срещу решението на МОН.

   Запознато ли е било ръководството на ОУ Васил Левски с. Малиново с казуса и защо не се предприемат в законоустановения срок необходимите възражения срещу решението на МОН.

Суха бюрокрация, недоглеждане, безхаберие и какво ли не – страхувам се да напиша и умисъл.

Това ли заслужават децата на с. Малиново.

Определено не !!!