Ива Александрова, 11. клас, ПЕГ „Екзарх Йосиф I“

Винаги съм имала цели; откакто се помня в мен гори желание за реализация, осъществяване на мечтите ми и поемане по пътя, който съм избрала за себе си. Сега, когато съм пълнолетна, вече имам точна представа как искам да изглежда бъдещето ми и съм решена да не се отказвам пред нищо, за да постигна истински важните за мен неща.

Първият ми шанс да се докосна до една мечта беше проектът „Предприемачеството е важно“ по програма „Еразъм+“. Бях избрана да участвам във физическа мобилност с още трима ученика от моето училище. Под компетентното ръководството на координатора, г-жа Маргарита Добрева, ние лесно усвоихме тънкостите на работата в екип и натрупахме доста полезен опит при подготовката си за нашата изява.

Проектът събра в Португалия деца от пет европейски държави, като искрата на едно дълго приятелство се запали в красивия град Амаранте. Преживяването беше неописуемо; не исках да се връщам обратно в България сякаш там беше кътче от рая, път към нещо ново и по-красиво. Там осъзнах колко различни и уникални са хората от далечните кътчета на Европа, и как да бъдеш в друга държава те учи не само на отговорност и адаптивност, но също така подобрява общуването на чужд език и надгражда личността на един човек.

Това беше първата ми успешно изпълнена цел, която ме мотивира да продължа пътя си към предприемачеството и към това да се развивам напред към мечтите си, а именно ме накара да се за захвана с търсенето на университет. Обсъждайки възможните варианти за обучение в чужбина с моето семейство, аз се двоумях между две страни – Нидерландия и Швейцария. Една вечер в пансиона, прекарвайки над три часа в търсене на университети, проучвайки критериите и изискванията за ученето и в двете държави, попаднах на колежа в Люцерн, специализиран в глобален бизнес мениджмънт и хотелиерски бизнес. Това, което ме впечатли най-много беше фактът, че обучението е дуално: 6 месеца платен стаж и 6 месеца учене. Специалността, към която аз съм се насочила е глобален бизнес мениджмънт; тя е три години и след приключването ѝ завършвам с година и половина опит в сферата на бизнеса и туризма. Това е една страхотна възможност за мен поради простота причина, че в днешно време големите и успешни компании търсят хора с опит и с вече изградени качества.

Свързах се с колежа и ги помолих  да ми изпратят повече подробности за изискванията и таксите. Не след дълго с мен се свърза българският представител – Силвия Баткова. Виждайки че се интересувам от условията за прием, тя ми представи летния им лагер, като ми поясни, че ако имам желание да се запиша, трябва да проведем интервю на английски език и да напиша есе на тема „Защо се интересувам от бизнес?”. Подадох формуляра за записване в лагера, изпратих есето и автобиографията си и направих тест по английски; оставаше само да чакам решението на журито, което приема най-добрите 14  кандидати от цял свят.

Честно казано, бях много скептично настроена; не мислех че имам шанс да бъда избрана сред толкова много кандидати. Но ето, че ако си готов да се бориш за целите си и ако вложиш енергията и времето си в нещо, което истински искаш, то рано или късно става реалност. Когато получих официалното писмо, че съм приета в летният лагер, аз бях на седмото небе от щастие; това беше първото нещо, което правя и постигам самостоятелно, първата стъпка от израстването ми, първата стъпка към реализирането на мечтите ми. Това доказа, че съм способна на всичко, стига да го искам много силно.

Лагерът е двуседмичен и ще се проведе през юли, но за него ще разкажа подробно, когато приключи.