Само преди дни общинската администрация пусна светкавично опровержение на една моя статия – първоаприлска измислица, която аз лично бях опровергал два дни по-рано. Ще кажете похвална грижа за истината и обществения интерес. Аз ще ви апострофирам, че всъщност е опит общината да се оневини за нещо, за което изобщо не е била обвинена.

Странна реакция като се има предвид, че администрацията закъснява или мълчи в други случаи, когато е поставена под съмнение или дори подозрение. Ако не ми вярвате аз имам конкретен пример. Поисках информация за регионалното депо за твърди битови отпадъци. По надлежния ред, разписан в ЗМСМА и Правилника за дейността на Общински съвет – Ловеч.

В Правилника има два ясни текста, които определят процедурите по предоставяне на информация, поискана от общински съветник. Член 28 т. 5 дефинира правото на общинския съветник да получава информация от държавни и общински органи, която не се приема за класифицирана и категорично определя срока за предоставяне на тази информация на 7 (седем) дни.

В следващия член 29 ал. 1 се казва, че държавните и общински органи са длъжни да подпомагат общинския съветник като му предоставят документи и сведения, необходими за дейността на му на съветник, освен ако не e класифицирана информация или държавна тайна. И задължението, и срокът са императивни.

Хайде сега да видим как общинската администрация изпълнява задълженията по този Правилник, чиято сила всъщност е почерпена от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Внесох искането за информация на 6.03.2018. Отговор получих на 27.03.2018 т.е. три седмици след внасянето на исканата информация. Няма да издребнявам, че срока по Правилника беше нарушен.

По лошо е, че отговорът съвсем не е пълен. Беше ми поднесен от Георги Нинов, главен експерт „Околна среда“, с притесненото обяснение, че той ми предоставя само това, което е по неговата компетенция. Всъщност отговора на първата част от питането, а именно какви количества отпадъци са депонирани от 1.01.2016 до 31.01.2018 година.

Един месец след входирането на моето искане без отговор остава по-важната част от питането. С нея търся информация, дали кметът възнамерява да продължи договора с настоящия оператор на депото (частната фирма от с. Хаджидимитрово „Екосорт Ловеч“) или ще обяви нова обществена поръчка. И най-вече дали в управленския екип на общината се обсъжда вариант оперирането на депото да бъде поето от Община Ловеч чрез фирма „Еко“ ЕАД. Търся информация за себе си, но най-вече за гражданите. Защото дейностите по депонирането и обезвреждането на отпадъци се финансират с парите на гражданите.

Не мисля, че тези въпроси са неудобни или трудни за отговор. Отказът да се отговори на общински съветник е отказ да се отговори на обществото, доколкото общинският съветник представлява някаква част от него. Отказът да се отговори публично подхранва съмнения и буди подозрения. Какво налага комуналните услуги по извозване и депониране на отпадъци да бъдат възлагани на външни фирми?

Защо се налива събрания от гражданите ресурс в частни джобове? При наличие на успешни примери за извършване на дейностите от общината или общинска фирма. През периода 04.2016 – 05.2017 фирма „Еко“ ЕАД се справи много добре като оператор на депото и дори спести на гражданите ресурс от около 400 000 лева. Именно затова настоявам тази дейност отново да бъде поверена на общинската фирма. При липсата на отговор се налага да се съмнявам, обаче, да кметът мисли като мен.

Отказът от отговор е и отказ от прозрачност. А прозрачно управление беше един от лозунгите на настоящия кмет. Както вече казах там, където няма прозрачност се въдят подозрения, съмнения и слухове. Вече се убедих, че общинската администрация чете публикациите в моя блог. Даже понякога реагира. Затова ще е добре след тази статия и заради гражданите, съмненията и подозренията е добре някой да отговори. А дано, ама…