kdk907121Жанина Илиева

Книгата „През моите очи“ на дългогодишната учителка по български език и литература Мирослава Метева ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 17 октомври, четвъртък, от  17,30 часа.

В продължение на тридесет години авторката прави краеведчески проучвания, които публикува в местния и централния печат, участва и в научни конференции. Книгата „През моите очи“ е плод на тези авторски търсения.  В нея са събрани статии, есета, очерци, спомени за видни общественици, културни и музикални дейци и учители от Ловеч и региона.

 Мирослава Метева е успяла не само да улови любопитни щрихи от миналото и настоящето, а и да ги изпълни с емоция и живот. Срещу сухите исторически факти в тази книга стоят разкази, писма, спомени. Сборникът  „През моите очи“  носи идеята, че трябва да се помни миналото така, както живите съвременници са го съхранили в паметта си – живо, образно, емоционално оцветено.

Любопитни са статиите и очерците за  учителката и общественичката Анна Предич Радославова, за Екатерина Ненчева – първата обществено утвърдена у нас поетеса, за писателя Димо Сяров, чийто баща е един от първите кметове на Ловеч след Освобождението, за Димитър Гимиджийски, родом от Троян, който има богато художествено наследство с национално значение. Като мозайка от биографични щрихи, спомени, оценки, есеистични маркери са изградени  статиите и очерците за музикалните дейци от Ловеч – Евстати Павлов, Виктор Гут, солистката Йордана Павлова, трубадурът на музикален Ловеч Илия Христов Гудата, композиторът Матю Терзиев, диригентът и педагогът Димитър Терзиев, Колю Павлов, Данаил Василев,артистът от самодейната сцена Тодор Караконовски, „Славеят на Ловеч“ – Данаилка Генкова, забележителната хористка Веса Баръмова, певицата Екатерина Вангелова.