Община Ловеч, Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев”, Художествена галерия и фондация “Конрад Аденауер” организират представяне на книгата: „Бягство от ГДР през “Желязната завеса” на България ” (І изд., 2018 г.) с автори: Фанна Коларова и Стоян Райчевски.

18април (четвъртък) , 17.30 ч. Художествена галерия

Книгата ще бъде придружена с изложба от 15 големи платна, илюстриращи документи и снимки, поместени в нея. Книгата представя чрез оригинал ни документи, материали и фотоси от архивите на службите за сигурност на ГДР и НРБ възможно най-пълната информация за методите и пътищата на бягство на граждани на ГДР, които след август 1961 г. са търсили брод към свободата през българската държавна граница и често е трябвало да заплатят това с цената на живота си. Подобна е била съдбата и на стотици български граждани, станали жертви на „Желязната завеса” в годините 1945 – 1989, които днес са забравени, без да са получили дори морална реабилитация.

Авторите са проучили възможно най-голям обхват от достъпните им документи по темата в архива на Държавната сигурност на ГДР, т. н. Щази и Министерството на външните работи в Берлин, както и на съответните архиви в България: Комдос (Архивът на Държавна сигурност към МВР), Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи, Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи на ГДР и др., в които голяма част от документите не винаги са достъпни за ползване с изследователска цел.

Посетени са споменатите лобни места на жертвите, както и всички градове и населени места по протежението на българо-турската, българо-гръцката и българо-югославската граници. Разговаряно е със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.