Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с прогнозна стойност над 7,7 млн. лв прекрати кметът Страцимир Петков с решение от вчера. Тя е за инженеринг – проектиране, извършване на строителни и монтажни работи и осъществяване на авторски надзор за сепарираща инсталация на регионалното депо за неопасни отпадъци. Обявена е с решение на кмета на Общината от септември 2023 г.

Кметът Петков я прекратява поради необходимост от съществено изменение в обхвата й. В мотивите си той излага, че инвестиционното намерение следва да урежда цялата съпътстваща инфраструктура, в т.ч. изграждане на площадка, на която да се разположи инсталацията за предварително третиране на смесен битов отпадък, заедно с довеждащ електропровод до обекта и площадкови електропреносими мрежи, площадкови ВиК мрежи и съоръжения, площадков водопровод за противопожарни нужди, противопожарни резервоари и други съоръжения, свързани с пожарната безопасност, както и цялостно решение за третиране на генерираните потоци отпадъчни води. Строително-монтажните работи за съпътстващата инфраструктура са сериозно перо в количествено-стойностната сметка и включването им в обхвата на поръчката не може да се уреди с допълнителни разяснения към участниците в обществената поръчка.

Предвид настъпилите изменения от началото на тази година в нормативната уредба, касаеща третирането на биоразградими отпадъци, които не са отразени в обявената поръчка, следва да се прецизира обявеният капацитет на сепариращата инсталация, така че разходите за изграждане и експлоатация да не нарушават обществения интерес.

Предстои обявяване на нова обществена поръчка, която да покрие целите, заложени в новото комплексно разрешително.