mbaltroyan2608133Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева посети Троян по покана на кмета Донка Михайлова

Обсъдени бяха тежки проблеми на здравеопазването

Кметът Михайлова постави на вниманието на Андреева  няколко важни въпроса

            На 26 август Министърът на здравеопазването д-р  Таня Андреева  бе в Троян по покана на кмета на общината Донка Михайлова.  Тя посети многопрофилната болница, разгледа отделенията и се срещна с  Медицинския съвет на лечебното заведение.  На срещата присъстваха Областният управител Милко Недялков, зам.-областният управител Цецка Димитрова, кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-кметът Поля Димова,  директорът на РЗОК д-р Венета Иванова и директорът на РЗИ д-р Цветолюба Генкова.

            “Силно съм впечатлена от троянската болница. Може да служи за пример. Но и  тя  показва тенденцията, че колкото повече работи една болница,  толкова повече задлъжнява, което  говори  колко тежко недофинансирана е медицинската дейност в лечебните заведения. Идеята, която ние реализираме заедно с НЗОК, е за ново остойностяване на клиничните пътеки”,  бе първият коментар на Андреева.  Тя каза още, че по-голяма част от болниците са с тежки задължения, които през последните 4 години са нарастнали три пъти. “Ако към 2009г. просрочените задължения са били 39 млн.лв., днес те са вече 90 млн.лв. Това говори, че трябва да има ново остойностяване и критерии, по които лечебните заведения да сключват договори с НЗОК”, заяви тя и допълни, че за последните 10 години те са се увеличили със 100. Това според нея означава, че са раздавани разрешителни и регистрация на нови лечебни заведения без ясни критерии къде трябва да има такива. “Факт е, че касата не може да поеме всички и точно това налага въвеждане на правила за всички, независимо от собствеността”, коментира още Таня Андреева.

            Тя съобщи, че от следващата година с 10 процента ще бъдат увеличени заплатите в Спешната помощ и при наличие на средства и възможност още от тази година – в психиатричната помощ. По думите й от актуализацията на бюджета приоритетно ще бъдат отпуснати средства за Фонда за лечение на деца в чужбина, както и за регистър за недоносените деца и понататъшното им проследяване и рехабилитация. Андреева допълни, че заедно с Националното сдружение на общините се изработва методика за допълнително финансиране на общински лечебни заведения в труднодостъпни планински райони. Предстои утвърждаването на списък с болниците, които ще ползват допълнителна финансова помощ от държавата.

            На срещата, която се състоя по-късно в кабинета на кмета,  освен цялото ръководство на общината присъстваха и  Ангел Балев,  д-р Генкова, д-р Бамбов и д-р Дудевска. Г-жа Михайлова  представи на вниманието на министър Ангелова и на нейния екип  няколко търсещи своето решение въпроси. Тя обясни, че от миналата година  Спешна помощ е останала само с един екип, който обслужва две общини – Троян и Априлци, от Беклемето до Видима. Това, според нея, в даден момент може да бъде много рисковано. “Радвам се на сигналите, които дойдоха от министерството за промяна в Спешната помощ  /да мине към болниците/ и се надявам това да се случи”, заяви Михайлова.

            “Минералната баня в с. Шипково, която е привличала туристи, както и минералният басейн в момента са в лошо състояние. Вече десетилетия там не се инвестират средства, което води до неблагоприятно развитие на курорта Шипковски минерални бани”. Това беше вторият проблем,  върху който  Донка Михайлова се спря. Тя заяви, че Община Троян би могла да управлява на едно значително добро ниво курорта, така, че той да възвърне старата си слава. “Искаме да възродим курорта, който има сериозен потенциал и предлага уникално съчетание от планина и минерална вода, която е с много добри лечебни качества”, изрази  тя своята  и на ръководството на общината позиция, която бе подкрепена и с подписка от жителите на Шипково.

            Зам.-кметът Поля Димова засегна въпроса за съществуващи проблеми на медицинското обслужване в здравните кабинети на училищата и детските заведения. Тя акцентира на необходимостта от промяна – да бъдат увеличени стандартите за издръжка на здравните кабинети, особено в училищата, предвид вече целодневната организация на обучение на децата.

Д-р Андреева пое ангажимент по най-бързия начин да бъде разгледан  поставеният  проблем с базата в с. Шипково, ще бъде възложена проверка относно съкратените миналата година бройки в Спешна помощ за Троян и Априлци и ще се търси оптимално решение.  Те заяви, че ще  съдейства  и за това, Троян да намери място в допълнителното финансиране на болницата – като лечебно заведение в труднодостъпен планински район, както и за ускорено разглеждане на проекта за медицинската техника на болницата.

            Министър Таня Ангелова получи подарък  от кмета на Троян една много красива пластика от дърво, автор на която е Владимир Златков. След това тя  изрази желание да посети Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства и художествената галерия “Серякова къща”.