Кметът на Община Ловеч Страцимир Петков бе избран за член на управителния съвет на сдружение „Асоциация на българските градове и региони“ (АБГР). Това стана на проведеното вчера в Казанлък общо събрание на АБГР. Община Ловеч е член на Асоциацията от 2020 г.

Успоредно с това АБГР организира и национален зелен форум на тема „Интегриращата роля на общините в зелената трансформация и дигитализация“. Събитието, което отбелязва и 20-годишнината на Сдружението, събра над сто представители на местното самоуправление, експерти, предприемачи и неправителствени организации.

Сред обсъжданите теми са бариерите пред общините и техният напредък по темите за зеления преход, енергийна ефективност и декарбонизация на енергийния сектор, инвестиционно привлекателни и екологично насочени решения в сферата на умна мобилност и паркиране, управление на отпадъците и зелено финансиране, както и повишаване на гражданската осведоменост и енергийната демокрация на общинско и национално ниво в контекста на енергийния преход.

Форумът, който продължава и днес, се провежда с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

 

На снимката: Кметът Страцимир Петков с председателя на управителния съвет на АБГР Ергин Емин