От пресцентъра на Община Ловеч съобщават, Кметът Корнелия Маринова е поздравила кмета Елена Сорокина, както и всички граждани на Рязан, Русия, по повод 926-годишнината от основаването на града. Във видоеобръщението, което бе изпратено към побратимения град, се казва:

„Добрите отношения между нас имат дълбоки исторически корени и играят ключова роля. Като побратимени градове ние обръщаме специално внимание на укрепването на духовната хармония и опазването на културното многообразие. Поради пандемията през последните две години отбелязваме нашите празници в онлайн формат. Но тази принудителна мярка не може да спре нашите приятелски чувства, които преливат през границите. Ние вярваме, че скоро време пак да сме заедно, с надежда да продължим реалното сътрудничество и обогатяване на връзките. От мое име и от името на ръководството на Община Ловеч от все сърце Ви желая здраве, щастие и добро бъдеще!“.

За празника в периода 2 – 15 август Рязан ще бъде домакин на повече от 50 различни събития за всички възрастови групи. На 6 август се открива фотоизложбата „От миналото в бъдещето“, където Ловеч участва с кадри от Покрития мост и музея на водата „Дели Хамам“. На 7 август е видеоконференцията с побратимените градове на тема „Основните направления на работа за създаване на благоприятни условия за развитие на туризма в Рязан и градовете-партньори”.

Рязан е административен център на Рязанска област. Градът е разположен на десния бряг на река Ока и е на 180 км южно от Москва. Населението на Рязан през 2016 г. е 534 762 души. Градът е голям научен, военен и индустриален център и се обслужва от две летища, две жп гари, автогара и две речни пристанища.

Приятелските взаимоотношения между Рязан и Ловеч окръг датират още от времето на социализма. Документите за партньорски отношения са от 9 юли 1968 г. През 1996 г. побратимените градове подновяват взаимоотношенията, като си пожелават да се развиват и надграждат. На 28 март 2007 г. се подписва ново споразумение за сътрудничество между Рязан и Ловеч в сферите на търговията, образованието, туризма и информацията.