Немският автомобилен гигант VOSS Automotive влиза в Баховица, като обещава да разкрие  нови 1000 работни места за региона. По този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова приема на 6 август 2018 г.  представителите на немския концерн, който до шест месеца ще започне производство.

Инвеститорите вече са подписали дългосрочен договор за наем на площ от 12 225 кв. м. в рамките на „Баховица Индустриален парк“ ЕАД, където ще ползват халета на автомобилния завод. Инвеститорът е наел и административна сграда, намираща се на територията на завода.

На срещата  в понеделник от българска страна ще присъстват Стойчо Стойчев от дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ към Българската агенция за инвестиции, Илия Терзиев от “Българска автомобилна индустрия” ЕАД и други представители на бизнеса.

Община Ловеч се ангажира да съдейства за бързо административно обслужване на VOSS Automotive, така че до шест месеца производството да стартира, обясни кметът Корнелия Маринова. Разкриването на нови работни места е от изключително значение за нашия град и считам, че това веднага ще повлияе положително във всички сфери на обществения живот, допълни кметът.

Първата среща на Корнелия Маринова и нейния екип с този стратегически инвеститор беше в началото на м. март 2018 г. (Виж снимките). Пред инвеститора бяха представени всички евентуални терени за нов завод в Община Ловеч. След като посетиха и други градове в Северна България, в край сметка те се насочиха към Баховица. Новото производство трябва да заработи през второто тримесечие на 2019 г. и ще е фокусирана изключително върху компоненти за леки автомобили.

Компанията VOSS Automotive  е производител на автомобилни компоненти, а ловешкият регион има дългогодишни традиции в автомобилното производство.

VOSS е партньор на различни фирми от автомобилната и машиностроителната индустрия. С близостта до клиентите, с иновациите и със стремеж към най-високо качество, компанията се е развила стремително от създаването си през 1931 г. до днес, като вече е една глобална група.

VOSS Group е машиносторителна корпорация, базирана в град Wipperfurth. Тя се състои от VOSS Holding GmbH +Co.KG с дъщерните й дружества VOSS Automotive GmbH и VOSS Fluid GmbH, както и  от още дванадесет чуждестранни компании с производствени и обслужващи функции и локации за продажби.

Фирмата е основана от Херман Вос, като първо произвежда фитинги. Достига сегашния си  размер под ръководството на Ханс Херман Вос, който диверсифицира производството и основава други фирми и чуждестранни клонове. От 1999 г. тя е преструктурирана в холдингово дружество с няколко дъщерни фирми. Компанията е генерирала оборот от 399 млн. евро през 2015 г. от общо 3900 служители.