Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова днес, 31.01.2017 г., ще вземе участие в редовна конференция на Европейския комитет на регионите в Брюксел, Белгия. Темата е „Преглед на законодателството за отпадъците – региони и градове за устойчива икономика“.

Целта е да се очертаят очакванията на местните и регионални власти относно преговорите по законодателните предложения за отпадъците, след проведеното гласуване на Комисия по околна среда, изменение на климата и енергетика (ENVE) на 24 януари 2017 г. Ще бъде обсъден и план за действие на Европейската комисия относно отпадъци за производство на енергия и опита на напредналите местни и регионални власти при реализацията на идеите и целите на икономиката за устойчиво развитие. На откриването на сесията ще говори Витолд Степиен (Witold Stepien), първи заместник-председател на Европейския комитет на регионите (КР), Комисия по околна среда, изменение на климата и енергетиката (ENVE), президент на регион Лодз, Полша.

На 1 февруари ще се обсъждат законодателни предложения за ново решение в земеползването и горското стопанство. Предвидена е и кръгла маса „Пакет от мерки за зимата“ на Европейската комисия, отнасящ се до енергийния съюз, както и космическата стратегия на Европа. Кметът на Ловеч се прибира от белгийската столица на 1 февруари вечерта.

Следващата седмица Корнелия Маринова ще вземе участие в 121-вата пленарна сесия на Европейския комитет на регионите, която е на 8 и 9 февруари (сряда и четвъртък) т. г. в Брюксел. В сряда преди сесията г-жа Маринова ще се включи в срещата на групата на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ.

Комитетът на регионите е консултативен орган, представляващ местните и регионалните власти в ЕС. Ролята му е да представя техните гледни точки относно еврозаконодателството. Състои се от 344 членове и още толкова заместник-членове от всичките държави в ЕС. Освен кметът на Ловеч, кметовете на Сливен, Попово и Горна Оряховица също са делегати на Националното сдружение на общините в Република България в Комитета на регионите на ЕС.

7 коментара

  1. Що се не обади на Радев, да я вземе на Спартана?

  2. Без мъдрата ни Кметица Корнелия Маринова този форум няма да бъде достоен и с видими резултати!

  3. Хубаво е , че в Ловеч вече няма безработица и хората живеят добре !

  4. Хвала за инициативата, ама проблема с мръсният въздух през зимата в Ловеч е много много наболял, но не, за него и дума няма…защо ли?

Comments are closed.