Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в традиционното национално поклонение в памет на жертвите в лагера “Белене”, което се проведе на 19 май на остров Персин. Това е първият кмет на града край Осъм, който отива по този повод на дунавския остров.
„Тук съм, за да отдам почит към това паметно място, защото сме длъжни да помним историята и държим будни поколенията за престъпленията на комунистическия режим“, каза пред журналисти кметът Корнелия Маринова. Тя припомни, че кметът на Белене Милен Дулев тази пролет взе участие в аналогични събития в Ловеч и е напълно нормално тя да направи същото.
Сред официалните лица бяха вицепремиерът Валери Симеонов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, депутатът Ралица Добрева и заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова. Представени бяха организациите на репресираните от комунистическия режим, близки на жертви в лагера, много граждани. Тук беше и бай Кольо Вутев от село Торос, Ловешко, един от оцелелите от лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч.
Възпоминанието премина с множество изяви. Актрисата Силвия Лулчева чете стихове от концлагериста-поет Йосиф Петров, актьорът Филип Трифонов изпълни откъс от прозата на писателя-дисидент Георги Марков.
“Почти 70 години по-късно нека не забравяме невинно погубените човешки животи в лагера Белене. От две години мястото на лагера е предоставено на Община Белене за създаване на мемориален комплекс в памет на жертвите”, заяви кметът на Белене. Той поясни, че общината работи с фондация “Остров Белене” и проектът за мемориал е готов. Ще има възстановка на помещенията на лагерниците, на охранителните вишки, оградата и много информационни материали.
„Дълбоко съм трогнат, че всяка година отдаваме почит към паметта на страдалците, минали през ужасите на комунистическия режим“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.
Прочетени бяха обръщения от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на НС Цвета Караянчева. В памет на жертвите панихида отслужи Великотърновският митрополит Григорий, след което бяха поднесени венци и цветя. Паметта на жертвите бе почетена с падане на колене и минута мълчание.
Организатори на поклонението са фондация “Остров Белене” и община Белене, а насловът на събитието бе “Белене – европейско място за памет”.

2 коментара

  1. Да е жива и здрава дълги години . И на поклонението на жертвите от ловешката мизерия и обезлюдаване да дойде да участва.

  2. Защото е в Ловешка област ли?Кога ще дойде и на пътен възел Абланица?

Comments are closed.