Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна на 23 юни 2021 г. с културния аташе в посолството на Германия в София Себастиан Клеве. Той бе придружен от референтката в културния отдел на посолството г-жа Розалин Шмих и националният консултант по немски език към Централната служба за обучение в чужбина Бернд Бухолц.

На срещата присъства и заместник-кметът Даниел Колев, както и директорът на гимназията Радослав Хитов.

Кметът Корнелия Маринова запозна гостите с големия обществен и образователен актив на Езиковата гимназия – първата Езикова, основана у нас. Тя подчерта и колко са важни контактите на нашето общество с развити демокрации като Германия. Посочи и голямото значение на ученическите проекти, защото „говорейки френски, много добре знам какво значи да говориш езика свободно“.

Гостът Себастиан Клеве благодари за поканата и изрази радостта си, че в Ловеч се провеждат състезания по немски. Той покани кмета да посети в удобно време посолството в столицата.

В разговора бе изтъкнат приносът на Ева Цик, учителка в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, чийто престой в Ловеч приключва.

Гостите са в Ловеч по повод провеждащия се утре в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ национален финал на Международния ученически проект за литературни анализи и дискусии „Lesefüchse“ („Четящи лисици“).

Проектът се провежда под патронажа на министъра на външните работи на Германия и се организира и финансира чрез Централната служба за обучение по немски в чужбина. В него се включват ученици от Източна Европа и Монголия, от училища, които са в програмата „Немска езикова диплома“ DSD. Целта на проекта е да насърчи учениците да четат съвременна немска литература и да дискутират на немски по прочетените книги.