Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи в събитие на учениците на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“, които тази сутрин отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. Това стана пред училищната сграда със специална програма и послания. Идеята е на ентусиастите Веселина Моева и Климентина Ютерова от 10 клас, членове на Ученическия съвет. Те се обърнаха към своите съученици да подкрепят инициативата на 16-годишната шведка Грета Тунберг. Така се даде ловешки старт на световното движение, които иска незабавни действия от световните лидери срещу промените в климата, които застрашават живота на планетата.

В деня на водата кметът Корнелия Маринова съобщи новината, че още по-чиста вода ще пият децата на Ловеч, след като на всички кранове бъдат монтирани специални филтри. Монтажът ще стане в периода от 31 март до 5 април във всички детски градини и ясли на територията на Община Ловеч. Инициативата е на „Ротари клуб“ със съдействието на Община Ловеч.

Всеки един ученик получи от организаторите специално послание по повода. Кметът поздрави децата за хубавата инициатива и прочете какъв късмет й се е паднал: „Не е въпросът какво ти се случва, а как реагираш на това, което ти се случва. Пребройте хубавите неща в живота си, докато другите изреждат нещастията си.“

Водещите на тържеството пък припомниха, че Световният ден на водата се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Те изразиха гореща подкрепа на инициативата на Грета Тунберг „Петъци за бъдещето“, която има специален хаштаг #FridaysFor Future.

Събитието приключи с изпълнения на ученическия брас бенд „Езиковци“, изви се народно хоро, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова. След събитието училищните занимания продължиха в нормален график.