Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е издала заповед, с която забранява брането на липов цвят от насаждения и единични дървета в парковете, зелените площи, вътрешнокварталните градинки, междублоковите пространства, сервитутите на пътните артерии, алеите и други площи общинска собственост на територията на община Ловеч без издадено актуално разрешително.

Това бе съобщено на пресконференция на 28 май в новата зала в приемната в Бароковата къща.

Забранява се още кастренето, чупенето, изсичането и увреждането на липови дървета на територията на община Ловеч. На нарушителите ще се съставят актове за установяване на административни нарушения по реда на ЗАНН.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Даниел Колев – заместник-кмет на Община Ловеч.

Заповедта е на основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 42, ал.1, т. 3 и 62 от Закона за лечебните растения и чл. 5, т. 9 от Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, общественото имущество и природата на Ловешката община, документът е публикуван на официалния сайт на Община Ловеч.

6 коментара

  1. Да бе! Всяка година потрошват липите и никой не ги спира! Никой не се и опитва! Що сега да е по различно!

  2. и каква е ползата от тази забрана,като никой не контролира изпълнението на заповедта……

  3. Града мирише уникално в този момент от годината. Браво!!!

  4. Кмета, забранил ли е изкупуването на липов цвят, защото не ми се връзват нещата с тази забрана, хем се купува пък не може да се бере?! Ако се забрани изкупуването, господата цигани(лектората) надали ще посягат на липите. Циганин чай не пие!

  5. От 28 май, когато е била пресконференцията минаха 15 дена! Евала на такива “новини”..

  6. Няма лошо в брането на ЦВЯТ …подчертавам на ЦВЯТ. Лошото е , че се чупят клони безобразно. Разбирам забраната. Трябва да се забрани и ” замитането” и изкупуването на падналите цветове,защото е не хигиенично и вредно! Всичко зависи от разбирането на човек.

Comments are closed.