Новият български филм „Живи комини“ бе приет от публиката в Ловеч с възторг на премиерата вечерта на 15 януари в кино „Космос“. Прожекцията в препълнения салон премина със свежи зрителски реакции и много аплодисменти.

Гости бяха част от създателите, водени от режисьора Радослав Спасов. Като оператор той е заснел филми като „Време разделно“, “Мера според мера”, “Вилна зона”, „Авантаж“ и много други. Сценарист и режисьор е на „Сирна неделя”, “Откраднати очи” , “Пеещите обувки” и “Живи комини”.

В Ловеч бяха и актьорите Ангелина Славова (награда от „Златна роза“ – Варна 2018 за най-добра актриса в поддържаща роля в „Живи комини“), младата дебютантка Мария Коцева – Мумето, както и Иван Кирилов, директор на продукция („Моторът“).

Като домакин на срещата Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, каза:

„Стремим се да направим нашия град любимо място за българските филми. Неотдавна представихме филмите „Моторът“, „Ловеч – тайната столица“, „Радиограмофон“. И ще продължаваме. В това отношение основна роля има и Националният филмов център. Тук сред нас са много приятели и свързани с Ловеч хора. Сред тях е и Мария Коцева, която е внучка на актьора Борис Луканов. И ако си послужа с един нашумял израз като метафора – аз вярвам, че „фините прахови частици“ на „Живи комини“ ще ни заразят с много любов, страст и жажда за живот!“

Радослав Спасов, видимо развълнуван, сподели: „Това, което става във вашия град, мога да го обява като „Ловешки почин“. Това е инициативата в подкрепа на българските филми и благодаря на общината за нея“. След това режисьорът разказа за снимките в село Ковачевица в Родопите, за прототипите на героите и за работата си с актьорите и местните хора, които също изграждат образи. А за очарователната Мария Коцева режисьорът разкри следния факт:

„Мумето аз го открих за киното с този филм. Тя не се занимава с кино, учи педагогика в университета, но на екрана успя да покаже един нов, емоционален и много дълбок образ.“

След прожекцията част от публиката остана и зададе много въпроси на гостите, направи си снимки с тях.

Филмът от 10 януари се прожектира по кината в цялата страна.