Павлин Иванов

Засега, кметът Корнелия Маринова няма да се вози в новата си кола. През месец юли 2021 г. ловешкия кмет стартира обществена поръчка за нов автомобил на прогнозна стойност 96 000 лв. с ДДС. Победителят беше предизвестен с описаните условия в поръчката, на които отговаря само един автомобил от една фирма. Естествено, фирмата подаде своите документи. Тя беше единствен участник в състезанието за близо 100 000 лв., в момент на криза и нужда от продажби за всеки един представител в този бизнес.

Естествено, вдигна се шум. Имаше въпроси, статии, подигравки относно нуждата на Маринова да се вози в луксозно оборудван лек автомобил с малък кожен пакет с 2 спицов мулти волан с подгряване и ред други екстри, подобаващи на положението й.

Обичайно, назначената от нея комисия за реализиране на обществената поръчка, особено, когато е твърде неудобна ситуацията, се бавеше колкото можа, за да се види накъде ще се развие ситуацията. Комисията е задействана в средата на месец ноември, направила е нужните протоколи, взела е “своите решения” и е отстранила единствения участник, който отговаряше на предварително заложените за него условия в обществената поръчка.

Поводът, за отстраняването на фирмата доставчик на избрания от кмета автомобил, чисто формално е правилен – “допуснати математически и технически несъответствия” в ценовото предложение на фирмата доставяща “Шкода”-та на кмета. В частност, става въпрос за грешка на участника в обществената поръчка, при начисляване на ДДС.

Едва ли сериозна фирма, която продава хиляди автомобили годишно, ще си позволи да допусне математическата грешка, да не може да сметне ДДС-то за свой автомобил. Но, случва се.

И така, със свое решение от 9 ноември 2021 г., броени дни преди важните за страната и нейната партия избори, кмета Маринова прекрати собствената си обществена поръчка за нов автомобил с подобаващи за позицията й екстри.

Ето и самото нейно решение: ТУК