Кметът Корнелия Маринова предлага на Общински съвет Ловеч да одобри предложението й за поемане на дългосрочен общински дълг от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и Банка ДСК АД за реализацията на проектно предложение: „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“. Това става ясно от материалите за предстоящата сесия на Общински съвет Ловеч.

Бюджет на проекта и обхват на инвестицията: до 6 070 956 (шест милиона седемдесет хиляди деветстотин петдесет и шест) лева с включен ДДС, включващ разходи за строително-ремонтни дейности, оборудване, обзавеждане, надзор, управление и др. по проекта.

От сумата 6 070 956 лева с включен ДДС, 4 070 956,00 представляват БФП, съгласно Таблица № 1 към Насоките за кандидатстване по процедура № BG16RFOP001-1.001-039 – неусвоен ресурс за Община Ловеч и до 2 000 000 (два милиона) лева –  кредит от ФГР и Банка ДСК АД.

Параметрите на кредита са, както следва:  

Сума на кредита: Кредит А – от „Регионален фонд за градско развитие“ АД: до 1 180 000 (един милион сто и осемдесет хиляди) лева и Кредит Б – от Банка ДСК АД: до 820 000 (осемстотин и двадесет хиляди) лева, наричани заедно „Кредит” в общ индикативен размер до 2 000 000 (два милиона) лева.

Индикативен срок за усвояване: до 24 месеца от датата на сключване на договора за кредит.

Индикативен срок на кредита и погасителен план:

Срок на кредита: до 120 месеца

Гратисен период по главница: до 24 месеца

Погасителен план: до 96 равни месечни вноски. Първата вноска е дължима през първия месец следващ края на гратисния период.

Лихвен процент:

Кредит А: Лихвеният процент по Кредит А към всеки един  момент е равен на 5% от лихвения процент по Кредит Б. Към момента крайният лихвен процент по Кредит А е  0.14% годишно.

Кредит Б: СДИ на Банка ДСК АД + 2.8% годишно. Крайна цена към момента е 2.81 % годишно.

Към момента средно-претегления индикативен лихвен процент по двете кредитни линии е 1.23% годишно.

СДИ на Банка ДСК е средно-претеглен депозитен индекс, чиято стойност се изчислява на база лихвената статистика на БНБ за лихвените проценти и обеми на срочни депозити в лева на нефинансови предприятия и домакинства с матуритет над 1 ден до 3 месеца, съгласно методика публикувана на интернет страницата на Банка ДСК АД. Към момента СДИ е в размер на 0,01%.

Лихвени периоди: Лихвата се начислява и е дължима на месечна база.

Такси и комисионни:

Такса управление: Кредит А:  без такса

Кредит Б: Такса управление 0.5% от размер на Кредит Б, дължима ежегодно върху остатъчната главница в началото на всеки едногодишен период

Такса разглеждане искане на кредит: Без такса

Такса ангажимент: Без такса

Такса при предсрочно погасяване:

Кредит А:  Без такса

Кредит Б: Съгласно тарифата на Банката

Лихва при просрочие и при предсрочна изискуемост: Съгласно тарифата на Банката.

„Регионален фонд за градско развитие” АД е подписал Оперативно споразумение с Фонд мениджър за финансови инструменти в България ЕАД (ФМФИБ), по силата на което управлява финансовия инструмент „Фонд за градско развитие“ за градовете на северна България (ФГР Север), структуриран със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР), който има за цел подпомагане с дългово финансиране на преференциални условия на проекти в допустимите сектори на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. РФГР се ангажира да осигури съфинансиране на портфейлно ниво от основния акционер Банка ДСК АД.

Кандидатстването за комбинирана подкрепа се осъществява чрез подаване пред финансовия посредник на проект и бизнес план.

Проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Ловеч – ИПГВР и последен основен обект за реализация от Инвестиционната програма на Община Ловеч – група дейности „Културна инфраструктура“. Обектът попада в зона за въздействие на публични функции с висока обществена значимост.

Целта на проектното предложение е да се подобрят условията за достъп до културен живот на жителите и гостите на град Ловеч и региона, да се осигури социално включване и достъп до културните обекти за хората в уязвимо и неравностойно положение. В обхвата на проекта са включени дейности по цялостна реконструкция на сградата, промени в разпределението на всички етажи, обособяване на няколко функционални обекта, които биха могли да функционират и самостоятелно, както и внедряване на мерки по енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда. Изготвеният инвестиционен проект предвижда в сградата да се обособят зони с различно предназначение, като всяка една от тях може да функционира напълно самостоятелно с отделен вход и изход, авариен достъп, захранване и оборудване. След преустройството си, сградата ще осигури място за Регионалния исторически музей с експозициите си, ще бъдат разкрити възможности за по-широко развитие на младежките дейности и ще бъде обособен детски център.

Допустими дейности за финансиране по настоящата процедура са:

  • Разходи за строително-монтажни работи, (съгласно документ относно структурата на финансирането на проекта и необходимия размер на БФП). Разходите за СМР, са допустими за финансиране с БФП, само ако са за допустимите дейности, посочени в раздел „Допустими дейности“ от Насоките за кандидатстване. В случай че размерът на БФП (съгласно документ относно структурата на финансирането на проекта и необходимия размер на БФП) е по-голям от стойността на допустимите разходи за СМР, по изключение, в разходите, финансирани от БФП, могат да бъдат включени и разходи за доставка на оборудване/ обзавеждане.
  • Разходи за обзавеждане и оборудване.
  • Разходите за организация и управление, проектиране, авторски и строителен надзор, публичност, одит и други са допустими за финансиране само чрез финансов инструмент.

Бюджет на проекта и обхват на инвестицията: до 6 070 956 (шест милиона седемдесет хиляди деветстотин петдесет и шест) лева с включен ДДС, включващ разходи за строително-ремонтни дейности, оборудване, обзавеждане, надзор, управление и др. по проекта.