„Досега успяваме да сме една крачка напред в мерките срещу пандемията от коронавирус, но трябва да имаме готовност за по-тежки ситуации,  дано не се стигне дотам.“ Така се обърна  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова към присъстващите кметове на кметства и кметски наместници на населените места на територията на общината по време на редовната работна среща на 27 март 2020 г. В разговора участваха Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, инж. Тони Паричев, директор на дирекция АПИО,  Валерия Баръмова, началник отдел “Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт”, Десислава Иванова, началник отдел “Икономически дейности и бюджет”, както и представители на транспортните фирми, които извършват пътнически превози.

Дневният ред включваше обсъждането на проблемите на населението по време на извънредното положение в страната. Стана ясно, че от 1 април т.г. вече 329 души ще бъдат обхванати от Домашен социален патронаж. Други 163 граждани са обхванати от „Патронажна грижа“, която има възможност да се разшири.  Кметовете и кметските наместници имат задължение до  31 март, вторник, да предоставят информация за  нуждаещи се от помощ възрастни хора по селата. Критериите са да са на възраст над 65 г. и да са в риск, тоест поставени под карантина.

Вземат се спешни  мерки за изграждане на нова доброволческа мрежа по селата, която да помага за доставка на лекарства и храни на хора в затруднение. Това съобщи Весела Цанкова от Сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, което вече реализира Програмата „#ЩеСеСправим заедно – Извънредно положение“ с горещи телефони за помощ. Досега има 21 случая на обаждания и доставки за храни и лекарства за града и селата Александрово, Радювене, Дренов и Баховица. Доброволците трябва  да бъдат хора, познати в населеното място, което да гарантира, че няма да се правят опити от външни хора за измами. Затова ще бъде създаден и регистър на доброволците.

Тази доброволческа мрежа ще бъде използвана на следващ етап, ако се наложи да се въведат още по-строги мерки за придвижване между населените места. Засега режимът е сравнително либерален, защото близките на възрастните хора могат да пътуват с цел доставяне на храна и лекарства. Селските кметове поискаха облекчен режим в аптеките за получаване на лекарства чрез рецептурните книжки. Още по време на срещата кметът Корнелия Маринова обсъди по телефон с д-р Анета Винева, директор на РЗИ, възможността за въвеждане на консенсунен механизъм и това ще бъде направено. Стана ясно, че в някои села, като Пресяка, Горан, Къкрина и Слатина, с доставка на лекарства се занимават личните лекари, но не навсякъде е така.

По повод предстоящото получаване през април на пенсии и социални плащания бе решено да се пуснат извънредни пътнически автобуси за онези, които ги теглят  с дебитни карти. Такива са около 60 % от населението.

Автобусите ще свързват с града онези селища, които в момента са със спрени пътнически линии. Те ще пътуват на 8 април (сряда) и 22 април  (сряда), часовете ще бъдат съобщени допълнително във всяко селище.