В Ловеч на 23 март се състоя традиционното шествие-поклонение в почит на жертвите в концлагера “Слънчев бряг”. Той е печално известен още като „Лагера на смъртта“, съществувал в комунистическите години 1959-1962. Сега се навършват 30 години от първото шествие и 60 години от създаването на лагера.
Заедно с другите официални лица и много граждани, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова също се включи в поклонението през паметта на жертвите на комунистическия терор и извървя с колоната маршрута от центъра на града до мястото, където е бил концлагерът.
„Това е място, което някои наричат просто „местност“. За нас това няма как да е местност, това е една мелачка на човешки души, тела и съдби. Мнозина го наричат „кариера за добив на инертни материали за пътно строителство“. Няма как това да е така. Защото това е монумент на сила, воля и несломим характер. В началото започнахме битката оцелелите да имат право да говорят за мъченията, после дойде дългата битка за откриване на факти, документи, досиета за истината. Самите комунисти определят режима тук като садистичен. Днес водим нова битка – битката за паметта“, каза в словото си Корнелия Маринова. Тя припомни още, че Община Ловеч е заделила средства в общинския бюджет за издигането на параклис тук.
И тази година събитието традиционно се организира от Съюза на демократичните сили – Ловеч. Затова първи говори д-р Георги Митев, областен лидер на СДС – Ловеч. След него думата взе председателят на СДС Румен Христов:
“Съюзът на демократичните сили 30 години организира този поклон пред страдалците, дали живота си за свободата на България, дръзнали да имат различно мнение от това, което комунистическият режим е налагал. Важното е да не забравяме това, което се случи, важно е да помним това, което се случи, да отдадем почит на тези хора и никога повече да не допускаме това да се случва отново”, заяви той.
Евродепутатът Андрей Ковачев от ПП ГЕРБ припомни, че наследницата на комунистите, партията БСП, никога не е дала и най-малък знак за покаяние и почит пред тези невинни жертви.
Лили Друмева, председател на Съюза на репресираните, съобщи, че днес за първи път е създадена истинска правдива учебна програма по история и цивилизация на България и по нея се обучават учители по история.
Поклонението започна с панихида, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с трима свещеници. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя от представители на десните политически сили, на съюзи на репресираните, депутати, граждани от цялата страна. Тук бяха и знакови лица от ранните години на СДС, като Александър Йорданов и Евгений Михайлов. Присъстваха още депутатът Иван Миховски, областният управител Ваня Събчева, зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов, политологът Антон Тодоров. За поредна година дойде и бай Кольо Вутев от село Торос, един от оцелелите затворници. Събитието се отразяваше от БНТ, БТВ, ТВ Европа и други медии, включително журналистът Христо Христов (сайтове desebg.com и pametbg.com).
Сутринта на 23 март по повод годишнината от събитието на площада пред общината бе подредена фотоизложба. Тя ще може да се види от вторник до края на месеца в Художествена галерия Ловеч.