kmetposlanik2503143Кметът Минчо Казанджиев се срещна днес с посланика на Република Полша у нас Лешек Хенсел. Негово превъзходителство е в Ловеч за запознаване с кмета и града и за посещение на някогашната самолетна фабрика, изградена по полски проект, съобщават от пресцентъра на община Ловеч.

Казанджиев и Хенсел обсъдиха възможностите за създаване на по-близко сътрудничество между България и Полша, и двамата споделиха удовлетвореността си от предишните ползотворни контакти и изразиха увереност, че добрите взаимоотношения може да се възстановят и развият. Посланикът се ангажира да провери възможностите за партньорски връзки на Ловеч с полски град, особено с гр. Остров Мазавецка (побратим на руския Рязан и на украинския Изяслав), с ръководството на който са водени разговори преди време. От своя страна, кметът Казанджиев заяви готовност да съдейства за създаване на българо-полско дружество в Ловеч, за което посланикът се срещна с хотелиера Генчо Лазаров,  известен с добрите си познанства с Полша отпреди години.

kmetposlanik2503142„На всяка крачка в България виждам, че контактите ни са били ползотворни – коментира посланик Хенсел. – Един такъв контакт между Ловеч и полски град би бил полезен и за кандидатстване по европейските фондове, достъпни в Брюксел.“ Той разказа, че Полша е най-добре по реализирането на европейски проекти, за периода от 2014 г. вече са договорени 97 % от средствата. Европейската перспектива би била добър аспект в работата на двата града, каза още посланикът. Кметът подчерта, че днес на Благовещение това е благата вест за Ловеч, и посочи, че градът ни има ясна перспектива за развитие до 2020 г., а общината е подготвена за новия програмен период.

Посланик Лешек Хенсел подари на кмета календар за 2014 г., посветен на полско-българското сътрудничество в областта на военната авиация. В него е представена със снимка и ловешката самолетна фабрика. Качен в интернет, календарът вече е разгледан от 29 хиляди човека – „това е промоция на Ловеч“, каза посланикът. От своя страна кметът Казанджиев подари на Негово превъзходителство картина със символа на града – Покрития мост, и алманах за икономическото развитие на Ловеч. Той покани Хенсел за празника на града 11 май.

След срещата си с кмета на Ловеч посланикът на Полша посети и „Балкан“ АД.

6 коментара

  1. Нека да се среща човекът, да набира опит, партията може да го изпрати някъде и за посланик

  2. Ама преди да се поклони на Бареков или след това се е срещнал с посланика?

  3. Минчо, ти само за снимки ставаш, за нищо друго..

Comments are closed.