chekdogovor2105132Вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев получи чека за стойността на безвъзмездната финансова помощ, която общината получава за реализация на проект по схема „Зелена и достъпна градска среда“ от оперативна програма  „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Връчи му го лично вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Преди това кметът и ръководителят на управляващия орган на оперативната програма Деница Николова подписаха договора.

Проектът на община Ловеч е „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч”. Той предвижда изпълнение на строително-монтажни работи на два основни обекта. Първият е цялостно благоустрояване на ж. к. „Червен бряг”, вторият – реконструкция на пътната отсечка между ул. „Васил Левски” в кв. Вароша и парка „Стратеш”.

Освен тях са одобрени за финансиране и 6 допълнителни обекта в квартала, които ще бъдат изпълнени след като се освободи финансов ресурс по схемата. Това ще стане ясно след като се проведат обществените поръчки в 36-те общини, бенефициенти по схемата, когато управляващият орган на ОПРР ще калкулира спестените средства от тях. Тогава ще се пристъпи към анексиране на подписаните вече договори на 20 май, с което ще се включат допълнителните обекти за финансиране.

chekdogovor2105131Проектът на община Ловеч е на обща стойност 7 922 241 лв, от тях – 4 999 890 лв за основните обекти и 2 922 351 лв за допълнителните обекти.

Договорът, който кметът Казанджиев подписа вчера, е на стойност 4 999 890 лв и предвижда изпълнение на строително-монтажни работи за основните два обекта.

Проектът стартира от датата на неговото подписване и първите дейности, заложени в него, са сформиране на екипа за организация и управление на дейностите по проекта, провеждане на встъпителна пресконференция, избор на фирма за разработване на тръжна документация за избор на изпълнители на СМР, строителен и авторски надзор, одит, публичност и визуализация.

Продължителността на проекта е две години, като строителните работи се предвиждат да започнат на четвъртия месец от стартирането на проекта (септември 2013) и са с продължителност 17 месеца.