kmetholand2406131Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и ръководството на холандската организация „Де Пасарел“ обсъдиха възможностите и перспективите за продължаване на изградените взаимоотношения и добри практики, както и на съвместните дейности по сключеното през 2011 г. споразумение. Това стана по време на работното посещение на Казанджиев в Кралство Нидерланция от 19 до 23 юни. Друг важен момент от проведените разговори беше бъдещото планиране на социалните услуги в общината и възможностите за оптимизиране на разходите чрез създаване на публично-частни партньорства и нова организационна структура за социално обслужване на нуждаещите се.

Целта на работното посещение на кмета в Холандия бе да се обсъдят принципите  и моделът  за планиране на социалните услуги за деца и лица с интелектуални затруднения. Посетени бяха редица социални услуги, предоставяни от „Де Пасарел” в две общини – Апелдоорн и Епе. Тематичните посещения и проведените дискусии бяха в направленията интегрирано предоставяне на социални услуги, трудови занимания за възрастни с интелектуални увреждания,  предоставяне на дневна грижа за деца и възрастни с множествени увреждания, краткосрочно и дългосрочно настаняване. Кметът посети три дневни центъра и се запозна с модела на социални услуги за възрастни и деца. На срещи в защитени и наблюдавани жилища пред Казанджиев бе представен моделът  на социални услуги за дългосрочно настаняване.

Особен акцент бе поставен на модела за услуги за трудова заетост. Разгледани бяха три занаятчийски ателиета, малък цех за производство на хляб и сладкиши, супермаркет, дърводелска работилница и селскостопанска ферма. Кметът посети и социалното предприятие „De Felua“ в Апелдорн, чиято мисия е да подпомага хора със затруднения на пазара на труда да ги превъзмогнат и да си намерят работа.              

По време на престоя си в Холандия Казанджиев проведе срещи и в общинския съвет в Епе. Кметът Ван Дер Хоевен запозна гостите с ролята на общината при предоставянето на социални услуги, както и с предстоящите реформи за тяхното финансиране.

Кметът на Ловеч бе съпроводен от директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в общината Мая Василева. Те заминаха за Холандия по покана на „Де Пасарел“.

        

2 коментара

  1. А ние го чакаме тука за моста да мисли…

  2. И пошел я по свету скитаться,
    По карманам я начал шмонать.
    По чужим, по буржуйским карманам
    Стал рубли и копейки сшибать.

Comments are closed.